Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Високо рангиран на "Шангајској листи" нишки ДИФ изазива велико интересовање будућих бруцоша

rssBookmark and Share

Ниш 24.06.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

На Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу у току је пријављивање за полагање пријемних испита, припремна настава је завршена, а испити ће бити одржани 29. и 30. јуна.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

И ове, као и ранијих година влада велико интересовање за студије на овом факултету, о чему сведочи број пристиглих пријава за полагање пријемног испита, који је нешто другачији и сложенији у односу на друге факултете.

Ове године се за припремну наставу факултету пријавило 130 кандидата, исто као и прошле године, а пријемни испит је полагало 163 кандидата.

Према речима професора др Томилсава Окичића, продекана за финансије, ове године се очекује између 160 и 170 кандидата на пријемном испиту. Ове године као и ранијих година факултет уписује 140 буџетских студената и 55 самофинансирајућих, што је укупно 195 студената на основне академске студеје.

Пријава будућих бруцоша је почела у понедељак, 22. јуна и завршава се 27. јуна, док ће се пријемни ипити одржати 29. и 30. јуна за основне академске студије и 1. јула за основне струковне студије. 

„Интересовање за наш факултет не пада, из године у годину је на истом нивоу што значи да сви ми овде радимо добро свој посао, да смо видљиви и да сви они који се баве спортом виде себе у академској заједници на Факултету спорта и физичког вспитања“, истиче професор др Томислав Окичић, продекан за финансије на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу

"У прилог томе иде и податак, да се факултет налази између 150 и 200 места  на Шангајској листи и да је једини са овог простора који може тиме да се похвали. То је само додатна мотивација да се у рад са студентима улаже још више, да се факултет модернизује, да прати светске трендове", поносно додаје декан, проф. др Милован Братић.

Студенти се пријављују и предају докумнетацију по групама које су направљене на основу кандидата са припремне наставе. Свако од њих тачно зна када може да дође да се пријави и да остави документацију. На овај начин се смањује број особа које ће се у једном тренутку наћи на факултету и смањује се ризик од корона вируса уз све мере предострожности које су већ предузете и које се поштују.

Број студената који ће полагати пријемни испит знаће се у петак поподне и тада ће бити направљене групе и за полагање пријемног испита, а са свим детељима будући студенти могу да се упознају на сајту факултета.

Будућим студентима Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу уписују прву годину основних академских студија, а касније се, избором предмета, усмеравају се ка спорту у функцији здравља и превентиве, рехабилитације, али је то јединствен смер и након завршетка студија добија се диплома дипломирани професор физичког васпитања и спорта.

Факултет уписује и 55 самофинансирајућих студента.

"Школарина за једну годину је 100.000 динара, али студентима је дата могућност да тај износ плате у 8 месечних рата“, каже Окичић.

„Студенти који прву годину упишу као самофинансирајући, могу да стекну услов да другу годину упишу на буџету. Иста је ситуација и са оним студентима који су на буџету и који, ако не освоје довољан број поена могу да постану самофинансирајући. По новом закону они више немају право да буду на буџету тако да своје даље школовање морају да финансирају сами“, објашњава Окичић.

За оне студенте који стекну услов за буџетске студије држава већ годинама нуди одређену повољност, а то је се у сваку наредну годину упише 20 одсто буџетских студената више у односу на преходну.

„Наши студенти стичу знање из свих области и стичу вештине за бављање тренинжном праксом, студенти по завршетку студија могу да нађу запослење како у нашој држави тако и ван граница наше земље. Углавном се запосљавају у спортским организацијама , фитнес клубовима, теретанама, на базенима, могу да отворе своје спортске клубове, у школама. Доста наших студената ради и у спортским савезима", додаје.

Како би студенти добили што квалитетније образовање Факултет спорта и визичког васпитања своје наставне планове и програме, али и рад са студентима стално усклађује са светским трендовима. 

Једини проблем са којим се Факултет спорта и фитичког васпитања Универзитета у Нишу тренутно суочава је недостатак простора. Факултет дели зграду са Факултетом заштите на раду, а нема довољно ни својих сала за практични део испита. Због тога су су принуђени да студенте „шетају“ од објекта до објекта, почев од  сале популарно назване „Шивара“ где студенти увежбавају мале спортове лоптом, до базена „Чаир“, стадиона  „Чаир“ где се користи атлетска стаза.

Решење проблема је у добијању сопствене зграде, а обећање града у том смислу постоји.


#   Ниш   пријемни испит   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Томислав Окичић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима