Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексић: Шта је прече "сукоб интереса" или помоћ грађанима?!

rssBookmark and Share

24.02.2016. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

"Када дођете у ситуацију да бирате да ли ће те помоћи онима којима је то најпотребније а притом можда нарушавате неки од кодекса, ја сам спреман да помогнем и поред свих критика", рекао је Срђан Алексић у разговору за Јужну Србију.

Срђан Алексић, Фото: Јужна Србија Инфо
Срђан Алексић, Фото: Јужна Србија Инфо

Екипа портала Јужна Србија Инфо разговарла је са адвокатом и актуелним градским већником Срђаном Алексићем о његовом раду, визијама и начину како да се олакша живот обичног човека а политика постане приступачна и у служби грађана.

Активни сте на више поља, адвокатура, Градско веће, окупљње предузетника, дијаспора. Како све то постижете?

- Оно што ме одржава и мотивише је пре свега жеља да учествујем у помоћи грађанима. То се највише односи на моју основну професију, а то је адвокатура, и то се види из мог досадашњег рада. Поносан сам на успехе које смо заједно постигли у Стразбуру борећи се за права ратних ветерана.Та борба још није готова и став Великог већа је да у самој Србији још увек нису искоришћена сва правна средства, као и да је домаће судство дорасло задатку. Правда и право су на нашој страни и то нам даје још већу снагу да идемо до краја.

Имали сте одређене "проблеме" са Агенцијом за борбу за борбу против корупције и ЛАФ-ом, како на то гледате и како те ставове помирити у вашем случају?

- Да, то јесте кључно питање. Када се нађете у таквој ситуацији треба да одмерите шта је то, што је приоритет. Ја сам се због своје жеље и свог рада нашао у унакрсној ватри и спреман сам на последице, али опет кад бих бирао, одлучио би се да будем користан другима. Чини ми се да сами прописи нису до краја регулисани и често смо остављени да сами доносимо одлуке. На томе треба још да се ради и да се тачно зна законска регулатива и онда ће свима једноставније.

У јавности се све више говори о томе како би политичари на извршним функцијама морали иза себе да имају професионалну каријеру. Шта Ви мислите о томе?

- Потпуно подржавам такав став јавности. Да би неко могао да се бави извршаном политиком и оправда њено пстојање, мора да буде растерећен и искрено заступа грађане. Ја немам проблема са тим, професионално сам испуњен и то је за мене велика олакшица јер тако могу суштински да се бавим политиком без "репова" и да заступам грађане и решавам њихове проблеме. То се и види из мог досдашњег рада и поносан сам на то.

Окупљте и предузетнике, односно покушавате да нађете модел за љихово приближавање систему?

- Да. Како "велика" привреда и индустрија нису на завидном нивоу, шанса је у малим и средњим предузећима, предузетницима, занатлијама. Тим људима треба олакшати пословање кроз разне видове. Сви знамо, а ја то могу да потврдим, колико су на западу цењни предузетници и занатлије. Они су носиоци доброг дела привреде. Моје ангажовање се огледа у правном смислу и на помолу је једна идеја и иницијатива која треба да заживи. Ускоро ћете чути о томе. Јако потребна и добра ствар.

Имате добре односе са дијаспором. Каква су Баша искустава, шта Вам кажу наши људи у ресејању?

- Пре свега их "мучи" тај однос државе који често није регулисан. Већина њих би радо уложила, инвестирала у матицу, али наилазе на велике проблеме, почевши од администрације, папирологије. Нашим људима треба олакшати сам приступ. Када дођу овде током годишњих одмора они немају времна за дуге редове и чекање. Такође очекују јаче односе саме државе и конкретну иницијативу. Имају проблема и са гласањем. Мишљења сам да би електронско гасање под хитно морало да заживи. Даље, многи од њих би провели своје пензионерске дане у Србији, али за то морају да се створе услови, као на пример изградња домова за старе по светским стандардима, регулисањем здравстевеног и осигуравајућег система. Добре воље у дијсапори има, на нама је потез.

Члан сте најбројније партије у Србији. Да ли је могуће да појединац из било које странке буде самосталан у свом радуа да се притом не оглуши о партијску дисциплину?

- Ако радите свој посао пожртвовано, без великих политичких амбиција и на прави начин сигуран сам да неће бити проблема и да ће то неко у врху партије препознати.

Како и где Срађан Алексић види себе након предстојећих избора?

- Ја не бих са тим да лицитирам. Иза мене стоји рад, само рад и резултати. Ако грађани то препознају онда сам спреман и да оправдам њихово поверење. Оно што ме је увек водило и мотивисало, је учинити да се мој суграђанин, комшија осећа достојанственим. Једноставно, човек на првом месту!

 

 

 

Коментара: 0


#   СНС   Градско веће   Јужна Србија регион   Јужна Србија Инфо   адвокат   политика   ветерани   дијаспора   Срђан Алексић   предузетништво
@sns_srbija @juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима