Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексиначки хор "Шуматовац" на Фестивалу мјузикла у Солуну

rssBookmark and Share

Алексинац 15.05.2019. Јужна Србија Инфо

Алексиначки мешовити хор Шуматовац управо се вратио са Светског фестивала мјузикла и филмске музике у Солуну, који је одржан у препуној великој свечаној сали Аристотеловог универзитета.

Алексиначки хор "Шуматовац" на Фестивалу мјузикла у Солуну

Изводио је сасвим другачији репертоар од оног на који је навикао публику. Било је ту композицја из мјузикла, филмова и поп балада, „Сезона љубавиˮ из мјузикла „Рент, као и „Ђелем, ђелемˮ, инспирисан чувеним домаћим филмом Скупљачи перја, а посебно су поносни на изведбу рок баладе „Боемска рапсодијаˮ, под диригентским вођством Марије Зовко из Ниша, уз клавирску подршку Христине Лазаревић, такође из Ниша, наставника Музичке школе "Владимир Ђорђевић" у Алексинцу.

Хор је добио је златну маслину, која ће се придружити бројним трофејима и наградама са фестивала. 

"Презадовољни смо организацијом фестивала. Захваљујћи дивном домаћину Ефи, организатору фестивала, добили смо једнодневну туристичку туру по Солуну. Један дан у Солуну можда није довољан да осетите његов дух и упознате се са његовим лепотама, али захваљујући Ефи, која се показала као одличан водич, обишли смо најважније знаменитости Солуна. Прошетали смо главним тргом Аристотелоус, којим доминира статуа Аристотела, видели споменик чувеном Александру Великом Македонском, Галеријусов славолук, боемску четврт Лададика, као и Ано Поли, стари део града са најлепшим панорамским погледом на залив који се налази се на УНЕСЦО листи културне баштине. 

Обрадовала нас је посета цркви Светог Димитрија Солунског, заштитника града. У њој се чувају мошти овог свеца чудотворца који је рођен у Солуну а упокојио се у Сирмиуму, односно нашој Сремској Митровици која носи име по њему и која га такође слави као свог заштитника.

Посебно нас је оплеменила посета српском гробљу на Зејтинлику, где смо имали част да упознамо чика Ђорђа, чувара гробља, који нам је са пуно љубави причао о јунацима српске војске. Ми смо њему захвалили песмама Тебе појем, Тамо далеко", кажу чалнови хора.

       


#   Алексинац   Владимир Ђорђевић   Солун   Градски хор Шуматовац
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима