Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksinački hor "Šumatovac" na Festivalu mjuzikla u Solunu

rssBookmark and Share

Aleksinac 15.05.2019. Južna Srbija Info

Aleksinački mešoviti hor Šumatovac upravo se vratio sa Svetskog festivala mjuzikla i filmske muzike u Solunu, koji je održan u prepunoj velikoj svečanoj sali Aristotelovog univerziteta.

Aleksinački hor "Šumatovac" na Festivalu mjuzikla u Solunu

Izvodio je sasvim drugačiji repertoar od onog na koji je navikao publiku. Bilo je tu kompozicja iz mjuzikla, filmova i pop balada, „Sezona ljubaviˮ iz mjuzikla „Rent, kao i „Đelem, đelemˮ, inspirisan čuvenim domaćim filmom Skupljači perja, a posebno su ponosni na izvedbu rok balade „Boemska rapsodijaˮ, pod dirigentskim vođstvom Marije Zovko iz Niša, uz klavirsku podršku Hristine Lazarević, takođe iz Niša, nastavnika Muzičke škole "Vladimir Đorđević" u Aleksincu.

Hor je dobio je zlatnu maslinu, koja će se pridružiti brojnim trofejima i nagradama sa festivala. 

"Prezadovoljni smo organizacijom festivala. Zahvaljujći divnom domaćinu Efi, organizatoru festivala, dobili smo jednodnevnu turističku turu po Solunu. Jedan dan u Solunu možda nije dovoljan da osetite njegov duh i upoznate se sa njegovim lepotama, ali zahvaljujući Efi, koja se pokazala kao odličan vodič, obišli smo najvažnije znamenitosti Soluna. Prošetali smo glavnim trgom Aristotelous, kojim dominira statua Aristotela, videli spomenik čuvenom Aleksandru Velikom Makedonskom, Galerijusov slavoluk, boemsku četvrt Ladadika, kao i Ano Poli, stari deo grada sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv koji se nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine. 

Obradovala nas je poseta crkvi Svetog Dimitrija Solunskog, zaštitnika grada. U njoj se čuvaju mošti ovog sveca čudotvorca koji je rođen u Solunu a upokojio se u Sirmiumu, odnosno našoj Sremskoj Mitrovici koja nosi ime po njemu i koja ga takođe slavi kao svog zaštitnika.

Posebno nas je oplemenila poseta srpskom groblju na Zejtinliku, gde smo imali čast da upoznamo čika Đorđa, čuvara groblja, koji nam je sa puno ljubavi pričao o junacima srpske vojske. Mi smo njemu zahvalili pesmama Tebe pojem, Tamo daleko", kažu čalnovi hora.

       

Komentara: 0


#   Aleksinac   Vladimir Đorđević   Solun   Gradski hor Šumatovac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima