Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Циклус филмова Ларса фон Трира у НКЦ-у

rssBookmark and Share

Ниш 05.02.2023. Јужна Србија Инфо

Нишки културни центар и Мегаком филм (MCF) организује циклус филмова Ларса фон Трира од 6. до 9. фебруара 2023. године, Мала сала Нишког култутног центра, улаз je бесплатан.

Циклус филмова Ларса фон Трира у НКЦ-у

Понедељак, 6. фебруар у 19.00
ЕЛЕМЕНТ ЗЛОЧИНА (Данска, 1984, 104')
Детектив по имену Фишер, који је постао исељеник који живи у Kаиру, пролази кроз хипнозу да би се присетио свог последњег случаја. Европа његовог саноликог сећања је дистопија, мрачна и пропадајућа. Фишер се сећа да је прогонио неухватљивог убицу званог "Лото убица", који је давио, а затим сакатио младе девојке које су продавале срећке. Он покушава да пронађе убицу користећи контроверзне методе описане у књизи под насловом Елемент злочина, коју је написао његов осрамоћени ментор Озборн. Први део трилогије Европа.

Уторак, 7. фебруар у 19.00
ЕВРОПА (Данска, 1991, 112')
„Сада ћеш слушати мој глас. . . Када избројим до десет, бићете у Европи.” Ова злослутна, хипнотичка нарација Макса фон Сидоуа инаугурише задивљујући последњи део европске трилогије Ларса фон Трира. Американац, идеалиста (Жан-Марк Бар) путује у послератну Немачку да се запосли као кондуктер у спаваћим колима железнице Зентропа — и нађе се уроњен у мутни, кафкијански свет интрига и издаје где сенка нацизма претећи надвија све. Са својом заносном фотографијом (црно-бело, техниколор), употребом ониричких задњих пројекција и бујном фузијом мелодраме и ноар конвенција, Европа је узвишено стилизована кинематографска фуга. 

Среда, 8. фебруар у 19.00
ПЛЕС У ТАМИ (Данска, 2000, 140')
Селма је 1964. године емигрирала са својим сином из Источне Европе у САД. Радила је напорно по цео дан да би свог сина излечила од болести од које и сама пати, болести која неизбежно доводи до слепила. Селмина воља за животом је неизмерна због њене тајне: она обожава мјузикле. Kада живот постане туробан и тежак, она бар на кратко замисли да је у предивном и веселом свету мјузикла. Сву радост коју јој живот није пружио она ће пронаћи тамо…“Златна палма“ за најбољи филм фестивала и награда за најбољу главну женску улогу коју је добила Бјорк у Кану 2000. године.

Четвртак, 9. фебруар у 19.00
ФИЛМ ИЗНЕНАЂЕЊА


#   Ниш   Нишки културни центар   Данска   филмови   Ларс фон Трир
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима