Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ciklus filmova Larsa fon Trira u NKC-u

rssBookmark and Share

Niš 05.02.2023. Južna Srbija Info

Niški kulturni centar i Megakom film (MCF) organizuje ciklus filmova Larsa fon Trira od 6. do 9. februara 2023. godine, Mala sala Niškog kultutnog centra, ulaz je besplatan.

Ciklus filmova Larsa fon Trira u NKC-u

Ponedeljak, 6. februar u 19.00
ELEMENT ZLOČINA (Danska, 1984, 104')
Detektiv po imenu Fišer, koji je postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog "Loto ubica", koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn. Prvi deo trilogije Evropa.

Utorak, 7. februar u 19.00
EVROPA (Danska, 1991, 112')
„Sada ćeš slušati moj glas. . . Kada izbrojim do deset, bićete u Evropi.” Ova zloslutna, hipnotička naracija Maksa fon Sidoua inauguriše zadivljujući poslednji deo evropske trilogije Larsa fon Trira. Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa — i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga. 

Sreda, 8. februar u 19.00
PLES U TAMI (Danska, 2000, 140')
Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo…“Zlatna palma“ za najbolji film festivala i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork u Kanu 2000. godine.

Četvrtak, 9. februar u 19.00
FILM IZNENAĐENjA

Komentara: 0


#   Niš   Niški kulturni centar   Danska   filmovi   Lars fon Trir
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima