Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дамјан Ковачевић победник конкурса Нишке арт фондације

rssBookmark and Share

Београд 31.05.2015. В.Т. Блиц, Јужна Србија Инфо

Млади београдски уметник Дамјан Ковачевић (32) освојио је прву награду, односно 10.000 евра на конкурсу Нишке арт фондације (НАФ).

Дамјан Ковачевић, Фото: В.Т.
Дамјан Ковачевић, Фото: В.Т.

Друга и трећа награда припале су такође Београђанима Ивану Шулетић и Ивани Милев. Неда Арнерић, чланица жирија рекла је да су све одлуке о награђенима донесене једногласно, али да је “ жири имао пуно посла јер је било доста одличних радова”.

- Ово је трећи пут да учествујем на конкурсу, и ево, трећа срећа. Не знам нисам много размишљао о наградама, али кад су ме данас позвали и рекли да обавезно да дођем на отварање изложбе у Ниш, некако сам био сигуран да ћу добити баш прву награду- кроз смех прича награђени уметник.

Ковачевић додаје да му награда прија и да је доказ да је вредно оно што ради, али “ да ће му новац који добио свакако помоћи да лакше и боље ствара”.

Ивани Милев (25), добитница треће награде, осим материјалног дела од 3.000 евра, ово признање даје подстрек да је препозната вредност њених уметничких дела.

- За младог уметника много је важно кад добије овакво признање јер то значи пуно за афирмацију. Тешко је пробити се на уметничкој сцени, зато су овакви конкурси права ствар- каже добитница.

Синоћ је у Галерији “Србија“ отворена изложба дела 58 аутора конкурса ” Младост 2015”.На овогодишњем конкурсу учествовало је више од 500 младих уметника који су послали преко 1.500 радова.

Неда Арнерић, Фото: В.Т.

Неда Арнерић је члан жирија од самог оснивања НАФ-а, али је нагласила да јој је ове године изузетно тешко јер више нема Лалета Ђурића.

Мрђан Бајић, члан жирија, поручио је да и убудуће треба да се чува и гаји ова велика енергија НАФ-а јер је мало конкурса који на овакав начин помажу младим уметницима. Пре девет година њујоршки сликар Радован Лале Ђурић, пореклом из Ниша, основао је Нишку арт фондацију уз помоћ фабрике дувана “Филип Морис”.

Ђурић је основао национални конкурс “Младост” на којем могу да се пријаве млади уметници из Србије стари до 35 година. Прва награда износи 10, друга пет И трећа три хиљаде евра, што су највеће награде за ликовне уметнике у овом делу Европе
Изложба ће моћи ће да се види до 12. јуна, у времену од 13. до 20 часова. У Београд се сели 18. јуна Галерију „Кућа легата“.

Конкурс за ликовну критику

Кристина Ристић, чланица жирија, позвала је младе ауторе који се баве ликовном критиком да до јула пошаљу своје виђење овогодишње изложбе најбољих радова са конкурса “ Младост 2015”.


#   Београд   Ниш арт Фондација   Филип Морис   Лале Ђурић   победник   Дамјан Ковачевић   Неда Арнерић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима