Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани пољског филма у "Синеплекс" биоскопу: Класичna ремек-дела на великом платну

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2024. Јужна Србија Инфо

У периоду од 21. до 23. марта ове године, биоскоп Синеплекс" у Нишу ће бити домаћин догађаја посвећеног култури и уметности - "Дани пољског филма".

Фото: Пољски институт Београд
Фото: Пољски институт Београд

Ова филмска манифестација, коју организују Пољски институт у Београду, Национални филмски архив - Аудиовизуелни институт Пољске и Компанија за продукцију документарних и играних филмова из Варшаве и Нишки културни центар, представиће публици пет класика пољске кинематографије на великом платну.

Организатори су одабрали пет ремек-дела, режираних од стране најистакнутијих пољских редитеља као што су Јежи Кавалерович, Јануш Моргенстерн, Војчех Хас, Јежи Хофман, Анђеј Вајда и Едвард Скужевски. Избор репертоара није случајан; жеља организатора је да подсети на дугу историју културних веза између Пољске и Србије, када је пољска кинематографија била популарна и цењена у нашој земљи.

Очекује се да ће ово путовање кроз филмску баштину Пољске подстаћи публику да истражи и ужива у модерним достигнућима пољске кинематографије. Ова иницијатива није само прилика за уживање у класици, већ и за размену културних идеја и искустава између две земље.

"Поносни смо што можемо да представимо ову богату филмску баштину нашој публици. Надамо се да ће Дани пољског филма бити инспирација за даље истраживање пољске културе и уметности", изјавили су организатори.

Улазнице по цени од 200 динара могу се купити на благајни биоскопа, док последње вечери улазнице за пројекције филмова се неће наплаћивати.

ПРОГРАМ

Четвртак 21. март

у 19 сати,пројекција филма „Ноћни воз” [1:33] из 1959.године у режији Јежија Кавалеровича.

Петак, 22. март,

у 18 сати, „Довиђења, до сутра” (1960; 1:20) режисер Јануш Моргенстерн;

у 20:00 часова „Рукопис нађен у Сарагоси” (1964; 2:57) режисер Војћех Јежи Хас

Субота, 23. март

у 18 сати „Закон и песница” (1964; 1:32) у режији Едварда Скужевског, Јежи Хофман;

у 20:00 часова „Обећана земља” (1974; 2:59) у режији Анџеја Вајде

(Улаз на пројекцију тог дана је бесплатан, а за остале пројекције цена карте износи 200 динара).

Филм „Ноћни воз” (1959) – психолошки, интимни, емотивни… Случајно купљена карта спаја неочекивано двоје незнанаца. Он и она у једном купеу спаваћих кола. Она – емотивно повређена млада жена, он – лекар, који пати након смрти пацјенткиње. И онај трећи – заљубљени у њу младић, и читава галерија виртуозно приказаних путника. Одличне фотографије. Црно и бело. У возу, који јури у непознато….

Филм „Довиђења, до сутра” (1960) – живописан Гдањск и атмосфера студентског кабареа. Она – кћерка француског дипломате, која проводи летњи распуст у Пољској, он – Пољак, студент, романтичар и уметник. Пролазни тренуци среће – осим речи. И фантастична музика Кшиштофа Комеде. Филм који се гледа и слуша…

Филм „Рукопис нађен у Сарагоси” (1964) ] авантуристички филм из серије прича „плашт и бодеж” , фантастична бајка или костимирана комедија, кутија пуна изненађења. Мистика и рационализам. Филм заснован на роману песника, научника, филозофа, војника, путника и фантасте из осамнестог века, Јана Потоцког. Дивни предели, сјајне слике и … егзотичне животиње, које глуме поред глумаца и статиста – дресирани суп из Хамбурга, четири метра дугачак питон из Варшавског зоолошког врта, и четири муле из Кракова.

Филм „Закон и песница” (1964) – „пољски вестерн“ како су га називали. Радња се одвија одмах након II светског рата. Грабежи, пљачке, насиље, и насељеници, који желе да воде миран живот, јер се рат већ завршио. Ту је и „усамљени јахач“, који ће у том свету хаоса завести ред. А све прати музика Кшишофа Комеде.

Филм „Обећана земља” (1974) – крај XIX века, индустријски град Лођ. Град незамисливих фортуна и драматичних падова, финансијског банкрота, али и моралног посрнућа. Управо овде тројица пријатеља: Карол – Пољак, Мориц – Јеврејин и Макс – Немац сањају о сопственој фабрици и великом новцу. Снови који ће довести до њихове пропасти….

 


#   Ниш   фотографије   Нишки културни центар   Cineplexx   Фестивал пољског филма   Синеплекс биоскоп   Дани пољског филма
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима