Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani poljskog filma u "Sinepleks" bioskopu: Klasična remek-dela na velikom platnu

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2024. Južna Srbija Info

U periodu od 21. do 23. marta ove godine, bioskop Sinepleks" u Nišu će biti domaćin događaja posvećenog kulturi i umetnosti - "Dani poljskog filma".

Foto: Poljski institut Beograd
Foto: Poljski institut Beograd

Ova filmska manifestacija, koju organizuju Poljski institut u Beogradu, Nacionalni filmski arhiv - Audiovizuelni institut Poljske i Kompanija za produkciju dokumentarnih i igranih filmova iz Varšave i Niški kulturni centar, predstaviće publici pet klasika poljske kinematografije na velikom platnu.

Organizatori su odabrali pet remek-dela, režiranih od strane najistaknutijih poljskih reditelja kao što su Ježi Kavalerovič, Januš Morgenstern, Vojčeh Has, Ježi Hofman, Anđej Vajda i Edvard Skuževski. Izbor repertoara nije slučajan; želja organizatora je da podseti na dugu istoriju kulturnih veza između Poljske i Srbije, kada je poljska kinematografija bila popularna i cenjena u našoj zemlji.

Očekuje se da će ovo putovanje kroz filmsku baštinu Poljske podstaći publiku da istraži i uživa u modernim dostignućima poljske kinematografije. Ova inicijativa nije samo prilika za uživanje u klasici, već i za razmenu kulturnih ideja i iskustava između dve zemlje.

"Ponosni smo što možemo da predstavimo ovu bogatu filmsku baštinu našoj publici. Nadamo se da će Dani poljskog filma biti inspiracija za dalje istraživanje poljske kulture i umetnosti", izjavili su organizatori.

Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni bioskopa, dok poslednje večeri ulaznice za projekcije filmova se neće naplaćivati.

PROGRAM

Četvrtak 21. mart

u 19 sati,projekcija filma „Noćni voz” [1:33] iz 1959.godine u režiji Ježija Kavaleroviča.

Petak, 22. mart,

u 18 sati, „Doviđenja, do sutra” (1960; 1:20) režiser Januš Morgenstern;

u 20:00 časova „Rukopis nađen u Saragosi” (1964; 2:57) režiser Vojćeh Ježi Has

Subota, 23. mart

u 18 sati „Zakon i pesnica” (1964; 1:32) u režiji Edvarda Skuževskog, Ježi Hofman;

u 20:00 časova „Obećana zemlja” (1974; 2:59) u režiji Andžeja Vajde

(Ulaz na projekciju tog dana je besplatan, a za ostale projekcije cena karte iznosi 200 dinara).

Film „Noćni voz” (1959) – psihološki, intimni, emotivni… Slučajno kupljena karta spaja neočekivano dvoje neznanaca. On i ona u jednom kupeu spavaćih kola. Ona – emotivno povređena mlada žena, on – lekar, koji pati nakon smrti pacjentkinje. I onaj treći – zaljubljeni u nju mladić, i čitava galerija virtuozno prikazanih putnika. Odlične fotografije. Crno i belo. U vozu, koji juri u nepoznato….

Film „Doviđenja, do sutra” (1960) – živopisan Gdanjsk i atmosfera studentskog kabarea. Ona – kćerka francuskog diplomate, koja provodi letnji raspust u Poljskoj, on – Poljak, student, romantičar i umetnik. Prolazni trenuci sreće – osim reči. I fantastična muzika Kšištofa Komede. Film koji se gleda i sluša…

Film „Rukopis nađen u Saragosi” (1964) ] avanturistički film iz serije priča „plašt i bodež” , fantastična bajka ili kostimirana komedija, kutija puna iznenađenja. Mistika i racionalizam. Film zasnovan na romanu pesnika, naučnika, filozofa, vojnika, putnika i fantaste iz osamnestog veka, Jana Potockog. Divni predeli, sjajne slike i … egzotične životinje, koje glume pored glumaca i statista – dresirani sup iz Hamburga, četiri metra dugačak piton iz Varšavskog zoološkog vrta, i četiri mule iz Krakova.

Film „Zakon i pesnica” (1964) – „poljski vestern“ kako su ga nazivali. Radnja se odvija odmah nakon II svetskog rata. Grabeži, pljačke, nasilje, i naseljenici, koji žele da vode miran život, jer se rat već završio. Tu je i „usamljeni jahač“, koji će u tom svetu haosa zavesti red. A sve prati muzika Kšišofa Komede.

Film „Obećana zemlja” (1974) – kraj XIX veka, industrijski grad Lođ. Grad nezamislivih fortuna i dramatičnih padova, finansijskog bankrota, ali i moralnog posrnuća. Upravo ovde trojica prijatelja: Karol – Poljak, Moric – Jevrejin i Maks – Nemac sanjaju o sopstvenoj fabrici i velikom novcu. Snovi koji će dovesti do njihove propasti….

 


#   Niš   fotografije   Niški kulturni centar   Cineplexx   Festival poljskog filma   Sinepleks bioskop   Dani poljskog filma
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima