Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ђавоља варош овековечена фотографијама

rssBookmark and Share

Куршумлија 07.11.2014. В.Петровић,

И ове године су фотографи који се баве уметничком фотографијом могли да уживају у лепоти Ђавоље вароши коју су овековечили својим фотоапаратима, а све у оквиру 37. Међународне фото колоније “Ђавоља варош 2014.” која је недавно одржана.
Ове године је колонија окупила уметнике из Србије и Русије којима време није ишло на руку, али је и таква игра природе била својеврсни изазов за њих.

Ђавоља варош овековечена фотографијама

“Ради се о традиционалној фото колонији која је почела са радом још давне 1977. године и одржавала се сваке године у претходних 37 година. И ове године колонија је окупила еминентне уметничке фотографе из Србије и Русије, каже Радован Танасковић, дипломирани туризмолог који је организатор овогодишње фото – колоније и њен директор.

Интернационална фото – колонија „Ђавоља варош 2014“ и ове године се одржава под покровитељством туристичког предузећа Планинка које и управља атрактивним спомеником природе Ђавоља варош, а уметницима из Србије и Русије били су на располагању многобројни предели, поред саме Ђавоље вароши, у околини Куршумлије, Пролом и Луковске бање. Овом колонијом се наставља и пријатељство које је започето пре неколико година са уметницима из Русије.

“Фотографије које су настале током колоније биће део изложбе коју руски уметници планирају да организују у Белгороду”, каже Радован Танасковић. “Заправо, цела поставка изложбе у овом граду биће посвећена сликама које су настале у овом делу Србије, богатом прелепим мотивима који заслужују да буду овековечени на фотографијама. Изложба ће бити тако урађена да представља својеврсну причу о овом крају наше земље са којом ће упознати грађани из овог руског града”.

Осим Ђавоље вароши, верских објеката у овом делу Србије, пажњу наших уметника али и руских пажњу су привукли и прекрасни пејсажи којима околина Куршумлије обилује. То су воденице поточаре, потоци који преко камених превоја праве мале и сликовите водопаде, а оно што је оставило посебан утисак на госте из Русије био је жубор планинаских потока. Звук који они не могу често да чују у својој домовини јер живе поред великих река које мирно и готово бешумно теку.

Танасковић додаје да је и ова фото колонија само дао наставка сарадње коју имају са уметницима из Белгорода, али и са њиовим Универзитетом. Студенти из Белгорода су чести гости Пролом бање где, а многи њихови уметници се укључују у рад ликовне, вајарске и фото колоније.

 


#   Куршумлија   Ђавоља Варош   Планинка   студенти   фотографије   фото колонија   Радован Танасковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима