Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дигитална верзија култног филма "Ко то тамо пева" у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 20.01.2018. Јужна Србија Инфо

Пројекција дигитално рестаурисане верзије култног филма „Ко то тамо пева“, Слободана Шијана из 1980. године, у оквиру пројекта „ВИП Кинотека“, одржаће се у среду, 24.1.2018. године у 19 часова, у Нишком културном центру.

youtube
youtube

Пројекат „Vip Кинотека“ има за циљ да се очувају и заштите неки од најпознатијих наслова наше “седме уметности који су проглашени за национално културно добро од великог значаја. Први у низу приказаће се култни филм домаће кинематографије који је проглашен за најбољи српски филм - „Ко то тамо пева“. Гала премијера овог рестаурираног и дигитализованог филма у Београду  одржана је 14. децембра 2017. године. У оквиру овог пројекта, биће очувани и заштићени, између осталог и филмови Живојина Павловића, Горана Марковића, Живка Николића, Срђана Карановића...

„Када сам ступио на дужност директора Југословенске кинотеке обећао сам да ће дигитална рестаурација српских филмских класика бити приоритет за време мог мандата. Захваљујући разумевању колега из компаније Vip mobile, реализација овог великог посла почиње на најбољи могући начин. Негде пре годину дана изашли смо пред јавност са првих 100 српских филмова који су добили статус културног добра од великог значаја. Предуслов квалитетне дигиталне рестаурације подразумева да смо у поседу негатива филма који се по закону чувају у Архиву Југословенске кинотеке. Поред поновних премијера у Београду рестаурисане верзије српских класика биће приказане широм наше земље“, изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Пројектом “Vip Кинотека”, који тренутно обухвата десет филмских остварења од националног значаја снимљених у периоду од 1967. до 1993. године, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа. Дигитална рестаурација је техника коју све европске и светске кинотека користе како би очувале филмску баштину за будућност.

Улаз бесплатан.


#   Ниш   Нишки културни центар   Дигитализација   Слободан Шијан   Кинотека
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима