Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Digitalna verzija kultnog filma "Ko to tamo peva" u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 20.01.2018. Južna Srbija Info

Projekcija digitalno restaurisane verzije kultnog filma „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana iz 1980. godine, u okviru projekta „VIP Kinoteka“, održaće se u sredu, 24.1.2018. godine u 19 časova, u Niškom kulturnom centru.

youtube
youtube

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova naše “sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije koji je proglašen za najbolji srpski film - „Ko to tamo peva“. Gala premijera ovog restauriranog i digitalizovanog filma u Beogradu  održana je 14. decembra 2017. godine. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića...

„Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata. Zahvaljujući razumevanju kolega iz kompanije Vip mobile, realizacija ovog velikog posla počinje na najbolji mogući način. Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

Ulaz besplatan.


#   Niš   Niški kulturni centar   Digitalizacija   Slobodan Šijan   Kinoteka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima