Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добитник награде ”Стеван Сремац” за 2016. књижевник из Новог Пазара Енес Халиловић

rssBookmark and Share

18.10.2017. Јужна Србија Инфо

На састанку жирија за доделу награде ”Стеван Сремац” у Нишу који је одржан јуче, 17. октобра 2017. жири је одлучио да добитник награде ”Стеван Сремац” за 2016. буде књижевник из Новог Пазара Енес Халиловић. Ово је друга нишка књижевна награда за овог писца, пошто је 2012. добио и награду ”Бранко Миљковић” за књигу ”Песме болести и здравља”!

Добитник награде ”Стеван Сремац” за 2016. књижевник из Новог Пазара Енес Халиловић

Награђени роман ”Ако дуго гледаш у понор” жири је оценио најбољим од приспелих кандидата и окарактерисао га као праву грчку трагедију на новопазарски начин. Писац Енес Халиловић описао је животопис хероине Неире Бугарин пером умоченим у муку и пропаст родног краја. Књига је написана без жеље да калкулише, или повлађује, без потребе да се на њеним страницама опроба ова или она литерарна стратегија. Сведочанство остављено у роману ”Ако дуго гледаш у понор” ту је да узбуди, потресе и наведе на размишљање. Оцењујући ову књигу новим беочугом у дугачкој линији реалистичке и натуралистичке прозе од Стевана Сремца до Драгослава Михаиловића, жири ову књигу поносно ставља на листу досадашњих славних добитника награде ”Стеван Сремац”.

Победничка књига Енеса Халиловића ”Ако дуго гледаш у понор” (издавач „Албатрос плус“, Београд) победила је прегласавањем са два гласа према један, а у ужем избору нашле су се и књиге Татјане Јанковић ”Данас сам била у нашој кући” (која је добила један глас жирија, издавач Народна библиотека "Вук Караџић", Крагујевац), Ивана Ивањија ”Мој лепи живот у паклу” (издање "Лагуна", Београд), Соње Атанасијевић, ”Велика лаж” (издавач "Плато", Београд) и Дејана Вукићевића ”Нокат и месо” (издавач Културни центар Новог Сада).

Жири је радио у саставу Васа Павковић, председник и Александар Гаталица и Снежана Милосављевић Милић, чланови.

Награду „Стеван Сремац“ додељује Град Ниш, а награда се састоји од плакете и новчаног износа. Организатор награде је Нишки културни центар. Ове године награда ће бити додељена по четрнаести пут.


#   Стеван Сремац   књижевност   Нишки културни центар   Стеван Сремац награда   Народна библиотека   Бранко Миљковић   Енес Халиловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима