Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фестивал филмова "Слободна зона" од 6. новембра у НКЦ-у и нишком биоскопу "Синеплекс"

rssBookmark and Share

Ниш 05.11.2020. Јужна Србија Инфо

Фестивал документарних и играних филмова "Слободна зона", почиње сутра у петак 6. новембра и трајаће до 10. новембра у Нишком културном центру и у биоскопу "Синеплекс".

Фестивал филмова "Слободна зона" од 6. новембра у НКЦ-у и нишком биоскопу "Синеплекс"

Љубитељи филмске уметности имаћће прилику да погледају 20 документарних и играних остварења.

Програм

6. новембар у 16:30

Еуфорија постојања (док)
Редитељка:
 Réka Szabó
Земља: Мађарска
Година: 2019.
Трајање: 83′

Ева Фахиди је имала 20 година када се из логора Аушвиц-Биркенау вратила у Мађарску. Била је потпуно сама пошто је 49 чланова њене породице убијено, укључујуćи мајку, оца и малу сестру. Седамдесет година касније, у њеној 90. години, Еви је предложено да учествује у плесно-позоришној представи о свом животу. Редитељка Река је осмислила дует између Еве и младе, међународно признате плесачице Емесе.

6. новембар у 19 h

Ундине (игр)
Редитељ
: Christian Petzold
Земља: Немачка, Француска
Година: 2020.
Трајање: 90′

Главна јунакиња филма, Ундине, коју игра млада звезда европског филма Пола Бир, је историчарка која ради као кустоскиња у једном од музеја у Берлину. Нестварно лепа, зна све о Хумболт Форуму, а начин на који износи своје знање о историји града који је изграђен на мочвари посетиоцима музеја је колико професионалан, толико и грациозан. Њена стара љубав Јоханес одлази, и цео њен свет се распада

6. новембар у 21 h

Ухваћени у мрежи (док)
Редитељи
: Barbora Chalupová, Vít Klusák
Земља: Чешка Република, Словачка
Година: 2020.
Трајање: 100′

Три младе глумице претварају се да су малолетне и истражују шта се догађа када се прикључе популарној причаоници на интернету. Експеримент кој отвара очи колико је раширено злостављање деце.

7.новембар у 16:30 h

Добро дошли у Чеченију (док)
Редитељ
: David France
Земља: САД
Година: 2020.
Трајање: 107′

Уз неограничен приступ информацијама и очување анонимности учесника, документарац разоткрива недовољно истражене злочине, истовремено истичући изванредност групе људи која се супротставила смртоносној бруталности учесника кампање.

7. новембар у 19 h

Акаса, мој дом (док)
Редитељ:
 Radu Ciorniciuc
Земља: Румунија
Година: 2020.
Трајање: 86′

Две деценије је породица Енаке, родитељи и њихово деветоро деце, живела у бараци усред дивљине Букурештанске делте — напуштеног речног ушћа, једног од највећих урбаних резервата природе на свету, сачињеног од језера и неколико стотина животињских врста и ретких биљака. Када је власт одлучила са преузме контролу над овим ретким урбаним екосистемом, породица Енаке је била принуђена да се пресели у град — у нову реалност коју нису познавали.

7. новембар у 21 h

Алто (док)
Редитељ:
 Virpi Suutari
Земља: Финска
Година: 2020.
Трајање: 103’′

Алвар и Аино Алто су архитекте, представници, мајстори модернизна у уметности чија дела су представљена у читавом свету.

8. новембар у 16:30 h

Недеље (док)
Редитељка:
 Alethea Avramis
Земља: Грчка, Француска
Година: 2020.
Трајање: 80′

Након тридесет година службе у грчкој православној цркви у САД-у, Том Аврамис, човек познат у заједници по својој харизматичној личности и динамичним говорним способностима, неочекивано одлучује да напусти свештенство.

8. новембар у 19 h

Инсајдер (док.)
Редитељка
: Maite Alberdi
Земља: Чиле
Година: 2020.
Трајање: 84′

Серђо је чилеански шпијун. Тачније речено, такозвани специјални шпијун – инсајдер! Изабран је преко огласа у коме се изричито захтевало да кандидати имају више од 80 година, да немају проблем са моралним дилемама и да имају добро памћење.

8. новембар у 21 h

Госпођа Ф. (док.)
Редитељ: Chris van der Vorm
Земља: Холандија
Година: 2019.
Трајање: 78′

У рибарском селу Макоко, највеćем сиротињском крају на води у Нигерији, госпођа Ф. жели да уједини жене и изведе представу под називом Чуј реч, пројекат заснован на истинитим причама жена о родној неравноправности, са циљем да се извуку из потлаченог положаја и подстакне их да се повежу. 

9. новембар у 16:30 h

Поноћни путник (док.)
Редитељ:
 Hassan Fazili
Земља: УСА, Катар, Велика Британија, Канада
Година: 2019.
Трајање: 87′

Након приказивања документарарног филма Мир Хасана Фазилија на авганистанској националној телевизији 2015. године, талибани су убили протагонисту филма и расписали потерницу за Хасаном. Хасан је тада погледао своју жену и ћерке и знајући да морају да побегну из свог дома.

9. новембар у 19 h

Копач (игр)

Редитељ: Georgis Grigorakis
Земља: Грчка, Француска
Година: 2020.
Трајање: 101′

Савремени вестерн о локалном фармеру који живи и ради сам у колиби усред шуме на планини северне Грчке. Већ годинама се бори против ширења индустријског гиганта који крчи шуме, нарушава бујну флору и прети његовом имању.

9. новембар у 21h

Скок (док)

Редитељ: Giedre Žickyte
Земља: Литванија, Летонија, Француска
Година: 2020.
Трајање: 85’′

Изванредна прича о Симасу Кудирки и његовом очајничком скоку у слободу који је покренуо хиљаду људи.

10. новембар у 16:30 h

Мала девојчица (док.)
Редитељ: Sébastien Lifshitz
Земља: Француска
Година: 2020.
Трајање: 85′

Саша је једна преслатка седмогодишња девојчица. У ствари, она је одувек знала да је девојчица иако је рођена у телу дечака. Иако је друштво заказало у томе да је третира као и осталу децу тог узраста, у њеном свакодневном животу, од тренинга плеса до дечијих рођендана, њена породица води велику битку да омогући да њена различитост буде прихваћена и да је људи око ње разумеју.

10. новембар у 19 h

Јалда, ноћ за опроштај (игр)
Редитељ
: Massoud Bakhshi
Земља: Француска, Иран, Немачка, Швајцарска, Луксембург
Година: 2019.
Трајање: 89′

У Ирану ТВ ријалити може да замени правду, ако Бог да! Маријам је 22-годишњакиња осуђена на смрт због убиства свог мужа, 65-годишњег Насера. С обзиром да је казна већ изречена једино ко може да јој помогне је Мона, ћерка убијеног са којом Маријам мора да учествује у ријалити програму, као и број гласова за опрост који освоји од публике.

10. новембар у 21 h

Зној (игр)
Редитељ
: Magnus von Horn
Земља: Пољска, Шведска
Година: 2020.
Трајање: 105′

Филм „Зној” који је ове године требало да има светску премијеру на фестивалу у Кану, током три дана прати живот фитнес мотиваторке Силвије Зајц, која на друштвеним мрежама има стотине хиљада пратилаца. Иако је окружена лојалним радницима и људима који јој се диве, она је у потрази за присним односом у којем би са неким могла да буде блиска и да дели своју интиму.

16:30h, 19:00h,  21:00h

Шеснаесто издање "Слободне зоне" ове године посетиоци ће моћи да прате на више начина.

Моћи ће да посете биоскоп "Синеплекс", Нишки културни центар или да погледају онлине верзију, и то свакоог дана у терминима од 16:30 и 19 часова, а на затварању од 10:30 и 13:30.

Цена карте: 150,00 динара

https://www.nkc.rs/slobodna-zona

https://www.cineplexx.rs/center/cineplexx-nis/


#   Ниш   филм   слободна зона   Нишки културни центар   Cineplexx   документарни филм
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима