Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски фестивал ЛИФФЕ: Сусрет редитеља

rssBookmark and Share

Лесковац 11.09.2015. Лесковац.РС

Тринаест редитеља из Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе је, као и прошле године, говорило више о тешком положају филмаџија на просторима бивше Југолсавије.

Филмски фестивал ЛИФФЕ: Сусрет редитеља

Борба за опстанак, културе, филма и његових стваралаца је основна порука четврте по реду конференција редитеља из региона одржане у оквиру лесковачког 8. Интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ, на којој се поново разговарало о формирању фонда за дистрибуцију филмова.

Поздрављајући присутне редитеље на Конференцији редитељ Дарко Бајић, уметнички директор фестивала у Лесковцу је рекао да је задњи тренутак да се нешто организовано, заједничким снагама уради за опстанак филма на овим просторима. Он је подржао досадашње иницијативе филмских радника у регион да се Филмска декларација пошаље министрима свих земаља у регион, ал ии на многе друге адресе.

Говорећи о удруживању филмских стваралаца Столе Попов, редитељ из Македоније је апострофирао све тежи полошај у коме се налазе филмски ствараоци данас.

-Идеја о оснивању регионалног фонда за дистрибуцију филмова потекла је на скупу претпрошле године у Лесковцу и нерално је очекивати да се она конкретизује за две године. Важно је да је актуелна у контактима између асоцијације редитеља и министарстава култура, односно, заједничко лобирање, рекао је Попов.

Ова редитељска окупљања су врло практичан покушај унапређења кинематографије у региону, казао је црногорски режисер Бранко Балетић, који је подсетио на добру идеју да се покрене иницијатива да се оснује фонд који би финансирала министарства културе земаља у региону и изразио наду да ће та идеја заживети. Он је рекао да је ситуација што се филма тиче све гора и гора.

Никад теже је у култури, а поготову у филмском стваралштву, јер рекао је Балетић ‘’Култура у транзицији је остављена на ничијој земљи’’. И нико да се ње сети или пак погледа и обрати делић пажње на њу.


#   Лесковац   фестивал   филм   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Столе Попов   Бранко Балетић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима