Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У четвртак свечано оторено петнаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 16.09.2022. Јужна Србија Инфо

Петнаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ свечано је отворено вечерас, 15. септембра у Народном позоришту Лесковац.

Фото: Фадил Шарки
Фото: Фадил Шарки

Присутнима су се на отварању обратили Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, Јана Стојановска, чланица жирија Главног такмичарског програма, Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, и Милчо Манчевски, овогодишњи лауреат награде “Живојин Жика Павловић”.

Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, у свом обраћању публици је истакла: “За све нас који радимо на реализацији, сваки нови фестивал је сам по себи јубилеј, празник уметности и културе. Таквим га чине наши гости – врхунски редитељи, сценаристи, глумци, продуценти из региона, који доказују да је Лесковачки интернационални фестивал филмске режије израстао у један од најпрестижнијих културних догађаја у Србији”.

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, на отварању се захвалио публици и грађанима Лесковца: “Ви сте, свима нама који радимо за ЛИФФЕ, дали снагу и енергију да издржимо и да вам правимо све бољи фестивал, јер сте ви све бројнији. Имамо и једног филмофила за градоначелника, и ја му се захваљујем што гледа сваки наш филм, што на прави начин воли и поштује све оне који дођу у овај град. Многи редитељи које после срећем у свету причају о добродошлици и граду који је срдачан”.

Глумица Јана Стојановска, чланица жирија Главног такмичарског програма, обратила се публици речима: “Много ми је драго што сам гост овог фестивала и што сам добила ту част да будем члан жирија. Дивно ми је овде и надам се да ћемо се лепо дружити”.

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, у свом говору је истакао: “ЛИФФЕ је фестивал који спада у ред најпрестижнијих манифестација посвећених филмској уметности, не само у Србији већ и много шире. Поносни смо што као локална самоуправа можемо да станемо иза једног оваквог догађаја, јер слика која се одавде шаље једна је од најлепших слика о граду на Ветерници. Данас су са нама неки од најеминентнијих уметника са домаће и регионалне филмске сцене. Они чине да Лесковац буде град гламура, центар културе, и највиших домета филмске уметности”.

Горан Цветановић уручио је награду “Живојин Жика Павловић” овогодишњем лауреату, редитељу Милчу Манчевском, кога је публика наградила бурним овацијама.

Милчо Манчевски се публици кратко обратио речима: “Имам да кажем само две ствари. Хвала, и фестивал је отворен!”

Филмски програм фестивала отворен је српском претпремијером филма “Траг дивљачи” редитеља Ненада Павловића, у коме улоге тумаче Радивоје Буквић, Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Драган Бјелогрлић, итд. У овом филму главни јунак је перспективни новинар у комунистичкој Југославији 1979. године, који истражује свирепо политичко убиство у малом руралном месту, само да би се нашао уплетен у мрачну породичну драму препуну скривених тајни кроз вековну традицију насиља.

Првог фестивалског дана, у Биоскопу ЛКЦ-а приказан је и филм “Леонор wилл невер дие” Мартике Рамирез Есцобар, у селекцији “Дивљи филм”.

Другог фестивалског дана, у петак 16. септембра, публика ће у Народном позоришту Лесковац моћи да погледа два остварења из Главног такмичарског програма: “Сестре” македонске редитељке Дине Думе у 19 часова, и “Стриц” Давида Капца и Андрије Мардешића из Хрватске (21х). У Дворани ЛКЦ-а од 21х, на програму је филм “Келти” Милице Томовић, који се приказује у оквиру селекције “Дивљи филм”.

У пратећем програму фестивала, у 17 часова у  холу на првом спрату ЛКЦ-а биће одржана промоција књиге “Живојин Павловић: Дневник”, а за 19 часова у биоскопу ЛКЦ-а заказан је трибински програм “У крупном плану”, у оквиру кога ће бити одржан разговор са Милчом Манчевским.

На ЛИФФЕ онлине платформи, другог фестивалског дана ће публика моћи да прати фестивалске подцасте, као и пројекцију филма “Чисто људски” у оквиру селекције “Македонски филм у фокусу”.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије. 


#   Лесковац   филм   режија   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Сања Цонић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима