Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U četvrtak svečano otoreno petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE

rssBookmark and Share

Leskovac 16.09.2022. Južna Srbija Info

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE svečano je otvoreno večeras, 15. septembra u Narodnom pozorištu Leskovac.

Foto: Fadil Šarki
Foto: Fadil Šarki

Prisutnima su se na otvaranju obratili Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Jana Stojanovska, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, i Milčo Mančevski, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović”.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, u svom obraćanju publici je istakla: “Za sve nas koji radimo na realizaciji, svaki novi festival je sam po sebi jubilej, praznik umetnosti i kulture. Takvim ga čine naši gosti – vrhunski reditelji, scenaristi, glumci, producenti iz regiona, koji dokazuju da je Leskovački internacionalni festival filmske režije izrastao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji”.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, na otvaranju se zahvalio publici i građanima Leskovca: “Vi ste, svima nama koji radimo za LIFFE, dali snagu i energiju da izdržimo i da vam pravimo sve bolji festival, jer ste vi sve brojniji. Imamo i jednog filmofila za gradonačelnika, i ja mu se zahvaljujem što gleda svaki naš film, što na pravi način voli i poštuje sve one koji dođu u ovaj grad. Mnogi reditelji koje posle srećem u svetu pričaju o dobrodošlici i gradu koji je srdačan”.

Glumica Jana Stojanovska, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, obratila se publici rečima: “Mnogo mi je drago što sam gost ovog festivala i što sam dobila tu čast da budem član žirija. Divno mi je ovde i nadam se da ćemo se lepo družiti”.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, u svom govoru je istakao: “LIFFE je festival koji spada u red najprestižnijih manifestacija posvećenih filmskoj umetnosti, ne samo u Srbiji već i mnogo šire. Ponosni smo što kao lokalna samouprava možemo da stanemo iza jednog ovakvog događaja, jer slika koja se odavde šalje jedna je od najlepših slika o gradu na Veternici. Danas su sa nama neki od najeminentnijih umetnika sa domaće i regionalne filmske scene. Oni čine da Leskovac bude grad glamura, centar kulture, i najviših dometa filmske umetnosti”.

Goran Cvetanović uručio je nagradu “Živojin Žika Pavlović” ovogodišnjem laureatu, reditelju Milču Mančevskom, koga je publika nagradila burnim ovacijama.

Milčo Mančevski se publici kratko obratio rečima: “Imam da kažem samo dve stvari. Hvala, i festival je otvoren!”

Filmski program festivala otvoren je srpskom pretpremijerom filma “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, itd. U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Prvog festivalskog dana, u Bioskopu LKC-a prikazan je i film “Leonor will never die” Martike Ramirez Escobar, u selekciji “Divlji film”.

Drugog festivalskog dana, u petak 16. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Sestre” makedonske rediteljke Dine Dume u 19 časova, i “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića iz Hrvatske (21h). U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “Kelti” Milice Tomović, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 17 časova u  holu na prvom spratu LKC-a biće održana promocija knjige “Živojin Pavlović: Dnevnik”, a za 19 časova u bioskopu LKC-a zakazan je tribinski program “U krupnom planu”, u okviru koga će biti održan razgovor sa Milčom Mančevskim.

Na LIFFE online platformi, drugog festivalskog dana će publika moći da prati festivalske podcaste, kao i projekciju filma “Čisto ljudski” u okviru selekcije “Makedonski film u fokusu”.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije. 


#   Leskovac   film   režija   LIFFE festival   Darko Bajić   Sanja Conić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima