Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Синоћ почео 9. ЛИФФЕ у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 14.09.2016.

Добитник специјалног признања „Живојин Жика Павловић“ које се додељује за допринос афирмацији српског филма у свету, на 9. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије је Славко Штимац.

Синоћ почео 9. ЛИФФЕ у Лесковцу

Овогодишњи фестивал  синоћ је, у препуној сали Народног позоришта, отворио Предраг Мики Манојловић.

- Славко, честитам ти на овој награди, и не само на њој, честитам ти на том феномену који је за мене одувек био необјашњив, због тога што је твоја људскост, твој садржај, који камера тако добро и тако неугодно уме да открије у човеку, у теби открива оно што је најдубље и најлепше од када си имао 11 година до данас - казао је Манојловић у препуној сали Народног позоришта.

Говорећи о награди која носи име редитеља Живојина Жике Павловића, Манојловић је оценио да је он био „ и мама и тата“ југословенског филма. Он је овом приликом похвалио изглед Народног позоришта и Лесковачког културног центра.

Награду је Славку Штимцу уручио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, после чега је и овај глумац говорио о стваралаштву Живојина Павловића.

- Жика Павловић је мени посебно драг, не само због свог великог доприноса филму на овим просторима, већ и због његове личне храбрости и доследности која га је водила током његовог богатог стваралачког живота - рекао је Штимац, додајући да награду прима на 45-огодишњицу од његовог првог филма.

На отварању је говорио и уметнички директор фестивала Дарко Бајић, који је оценио да овогодишњи фестивал има изванредан програм, Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, као и градоначелник Цветановић.

- Фестивал сваке године успева да помери границе међу државама некадашње Југославије -  казао је Цветановић, подсећајући на све досадашње лауреате Лајфа и на чињеницу да је он пре 9 година отворио и први филмски фестивал у Лесковац.

На отварању је приказан филм „Име:Добрица, Презиме:Непознато“, Срђе Пенезића, у коме главну улогу тумачи, управо, Славко Штимац. Након премијере овог филма концерт је одржао хор Вива Вокс.

Као пратећи програм првог фестивалског дана у Лесковачком културном центру одржана је и промоција књиге „А ко си ти“ Микија Манојловића. 


#   Лесковац   Горан Цветановић   филм   режија   Народно позориште Лесковац   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Сања Цонић   Мики Манојловић   Славко Штимац
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима