Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски сусрети: Мирјана Карановић у трци за награду публике

rssBookmark and Share

23.08.2016. С.С Јужна Србија Инфо

Највећи број гласова публике на трећој вечери Филмских сусрета у Нишу добила је Мирјана Карановић за улогу Милене у филму „Добра жена“. Она се вечерас неће поклонити публици, јер се још синоћ вратила у Београд.
Други приказани филм био је „генарацијски“ - „Поред мене“, младог редитеља Стевана Филиповића.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Филм „Добра жена“, редитељски првенац Мирјане Карановић, у коме игра и главну улогу, већ  има неколико филмских награда. На Пулском фестивалу проглашен је најбољим у категорији мањинских копродукција, на фестивалу у Сарајеву добио је гранд приx, а маја месеца добио је и три награде на филмском фестивалу у Лос Анђелесу.

„Добра жена“ је филм о домаћици Милени, мајци троје деце, која живи у предграђу Београда  наизглед мирним, „рајским“ животом.  Иако зна да јој је муж Владимир био учесник рата, драма настаје када случајно открива видео касету која јој потврђује сумње да је заједно са својим пријатељима убијао цивиле. Након открића да има рак дојке она се, не без  унутрашње борбе, одлучује да касету - непобитни доказ против мужа, однесе истражитељки Хашког трибунала за ратне злочине. 

Сценарио за овај филм су, поред Мирјане Карановић, потписали Дарко Лунгулов и Стеван Филиповић који каже да је првобитно он требало да буде редитељ „Добре жене“. 

„Како смо разрађивали сценарио, схватио сам да је то у потпуности Мирин филм, њена прича, њена идеја. Охрабрио сам је да преузме режију филма. На крају, није ни први ни последњи глумац који се прихватио режије“, казао је Филиповић на конференцији у Нишу.

Стеван Филиповић је нишкој публици познат и по филму „Шишање“, а  синоћ се на Летњој позорници представио и редитељским остварењем „Поред мене“. У филму се појављује плејада младих глумаца- студената,  којима је учешће у овом филму била шанса да стекну прва, озбиљна, филмска искуства.„Поред мене“ је генерацијски филм, прати више генерација. Осим средњошколаца, указује на  проблеме и њихових професора, директора. Мислим да  јасно показује да сви проблеми у друштву могу да се вежу за систем образовања. Такође, међу младима је  присутно и одсуство емпатије на шта сам хтео да скренем пажњу“, истакао је млади редитељ.

Вечерас, четврте фестивалске вечери, публика на Летњој позорници у Нишу моћи ће да види комедију „Браћа по бабине линије“ Радоша Бајића и трилер „Влажност“ Николе Љуце. Пројекције ће бити одржане на Летњој позорници без обзира на атмосферске прилике, саопштили су данас организатори.


#   глумци   филм   Филмски сусрети   рак дојке   Мирјана Карановић     Стеван Филиповић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима