Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmski susreti: Mirjana Karanović u trci za nagradu publike

rssBookmark and Share

23.08.2016. S.S Južna Srbija Info

Najveći broj glasova publike na trećoj večeri Filmskih susreta u Nišu dobila je Mirjana Karanović za ulogu Milene u filmu „Dobra žena“. Ona se večeras neće pokloniti publici, jer se još sinoć vratila u Beograd.
Drugi prikazani film bio je „genaracijski“ - „Pored mene“, mladog reditelja Stevana Filipovića.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Film „Dobra žena“, rediteljski prvenac Mirjane Karanović, u kome igra i glavnu ulogu, već  ima nekoliko filmskih nagrada. Na Pulskom festivalu proglašen je najboljim u kategoriji manjinskih koprodukcija, na festivalu u Sarajevu dobio je grand prix, a maja meseca dobio je i tri nagrade na filmskom festivalu u Los Anđelesu.

„Dobra žena“ je film o domaćici Mileni, majci troje dece, koja živi u predgrađu Beograda  naizgled mirnim, „rajskim“ životom.  Iako zna da joj je muž Vladimir bio učesnik rata, drama nastaje kada slučajno otkriva video kasetu koja joj potvrđuje sumnje da je zajedno sa svojim prijateljima ubijao civile. Nakon otkrića da ima rak dojke ona se, ne bez  unutrašnje borbe, odlučuje da kasetu - nepobitni dokaz protiv muža, odnese istražiteljki Haškog tribunala za ratne zločine. 

Scenario za ovaj film su, pored Mirjane Karanović, potpisali Darko Lungulov i Stevan Filipović koji kaže da je prvobitno on trebalo da bude reditelj „Dobre žene“. 

„Kako smo razrađivali scenario, shvatio sam da je to u potpunosti Mirin film, njena priča, njena ideja. Ohrabrio sam je da preuzme režiju filma. Na kraju, nije ni prvi ni poslednji glumac koji se prihvatio režije“, kazao je Filipović na konferenciji u Nišu.

Stevan Filipović je niškoj publici poznat i po filmu „Šišanje“, a  sinoć se na Letnjoj pozornici predstavio i rediteljskim ostvarenjem „Pored mene“. U filmu se pojavljuje plejada mladih glumaca- studenata,  kojima je učešće u ovom filmu bila šansa da steknu prva, ozbiljna, filmska iskustva.„Pored mene“ je generacijski film, prati više generacija. Osim srednjoškolaca, ukazuje na  probleme i njihovih profesora, direktora. Mislim da  jasno pokazuje da svi problemi u društvu mogu da se vežu za sistem obrazovanja. Takođe, među mladima je  prisutno i odsustvo empatije na šta sam hteo da skrenem pažnju“, istakao je mladi reditelj.

Večeras, četvrte festivalske večeri, publika na Letnjoj pozornici u Nišu moći će da vidi komediju „Braća po babine linije“ Radoša Bajića i triler „Vlažnost“ Nikole Ljuce. Projekcije će biti održane na Letnjoj pozornici bez obzira na atmosferske prilike, saopštili su danas organizatori.


#   glumci   film   Filmski susreti   rak dojke   Mirjana Karanović     Stevan Filipović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima