Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хуманитарна аукција за поплављене

rssBookmark and Share

10.06.2014. РТС

Ликовни уметници из Ниша и њихове колеге из више градова Србије и Македоније одазвали су се у великом броју и донирали своја дела која су синоћ понуђена на хуманитарној аукцији у нишкој Галерији Србија

Хуманитарна аукција за поплављене

Средства са аукције намењена су за помоћ породицама из поплављених подручја.

У Нишу је одржана аукција слика, чији приход иде пострадалима од поплава.

Солидарност са сународницима који су у поплавама остали без домова показало је више од 120 уметника великог срца. Они су донирали слике, графике и скулптуре одредивши ниску почетну цену, како би се дела што пре продала, а средства уплатила на рачун за помоћ поплављенима.

"Верујте, дала сам можда најдражу слику, желећи да на тај начин покажем лични допринос аукцији. Слика је уникатна, у техници уље на платну", каже Аница Савић, ликовни уметник.

Више од 130 уметничких дела на тај начин нашло се пред љубитељима уметности спремним да издвоје средства и оплемене свој простор. Неки од њих, управо зато што су средства намењена поплављенима, купили су и по неколико дела.

"Желим да помогнем, а сматрам да овде могу да се нађу квалитетна и добра дела познатих нишких уметника", каже Слађан Стошић из Галерије АРТ 55.

У Галерији савремене ликовне уметности у Нишу кажу да ће и дела која нису продата на аукцији у Галерији у сваком случају остварити оно за шта су намењена.

"Преко локалне телевизије направићемо аукцију после ове аукције слика, а трећа варијанта, што јесте суштина, да та уметничка дела која не буду продата нађу своје домове код људи који су доживели поплаве", каже директор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу Милић Петровић.

Током аукције у галерији сакупљено је 105 хиљада динара, а аукција се наставља и он лајн преко сајта Галерије савремене ликовне уметности.


#   поплава     поплава 2014   хуманитарна акција   Арт 55   Милић Петровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима