Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Humanitarna aukcija za poplavljene

rssBookmark and Share

10.06.2014. RTS

Likovni umetnici iz Niša i njihove kolege iz više gradova Srbije i Makedonije odazvali su se u velikom broju i donirali svoja dela koja su sinoć ponuđena na humanitarnoj aukciji u niškoj Galeriji Srbija

Humanitarna aukcija za poplavljene

Sredstva sa aukcije namenjena su za pomoć porodicama iz poplavljenih područja.

U Nišu je održana aukcija slika, čiji prihod ide postradalima od poplava.

Solidarnost sa sunarodnicima koji su u poplavama ostali bez domova pokazalo je više od 120 umetnika velikog srca. Oni su donirali slike, grafike i skulpture odredivši nisku početnu cenu, kako bi se dela što pre prodala, a sredstva uplatila na račun za pomoć poplavljenima.

"Verujte, dala sam možda najdražu sliku, želeći da na taj način pokažem lični doprinos aukciji. Slika je unikatna, u tehnici ulje na platnu", kaže Anica Savić, likovni umetnik.

Više od 130 umetničkih dela na taj način našlo se pred ljubiteljima umetnosti spremnim da izdvoje sredstva i oplemene svoj prostor. Neki od njih, upravo zato što su sredstva namenjena poplavljenima, kupili su i po nekoliko dela.

"Želim da pomognem, a smatram da ovde mogu da se nađu kvalitetna i dobra dela poznatih niških umetnika", kaže Slađan Stošić iz Galerije ART 55.

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu kažu da će i dela koja nisu prodata na aukciji u Galeriji u svakom slučaju ostvariti ono za šta su namenjena.

"Preko lokalne televizije napravićemo aukciju posle ove aukcije slika, a treća varijanta, što jeste suština, da ta umetnička dela koja ne budu prodata nađu svoje domove kod ljudi koji su doživeli poplave", kaže direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Milić Petrović.

Tokom aukcije u galeriji sakupljeno je 105 hiljada dinara, a aukcija se nastavlja i on lajn preko sajta Galerije savremene likovne umetnosti.


#   poplava     poplava 2014   humanitarna akcija   Art 55   Milić Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima