Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изашла књига о животу најпознатијег Нишлије

rssBookmark and Share

19.02.2014. Танјуг, Прес

Као још једна књига у оквиру новопокренуте едиције "Службеног гласника" за историографска дела "Саборник", коју уређује историчар Борисав Челиковић, данас је представљена научна историографска биографија "Константин (306-337)" доцента др Снежане Ферјанчић.

Изашла књига о животу најпознатијег Нишлије

На конференцији за медије у Клубу - књижари - галерији Гласник о књизи су поред ауторке говорили њен уредник Борисав Челиковић и проф. др Мирослава Мирковић.

За књигу, опремљену свим обавезним научним апаратом (регистар личних имена и географских назива, литература, извори, тумачења скраћеница, резиме на енглеском језику, фусноте) Челиковић је казао да је велика штета што се књига појавила на крају 2013. у којој је обележаван јубилеј Миланског едикта, јер је уверен да би допринела бољем разумевању времена у коме је едикт донет као и самога цара Константина.

Према речима Челиковића, Константин је током своје владавине премостио вододелиницу која је делила антику од средњег века и допринео је гашењу Римског царстрва и стварању Византијског.

Овако написана Константинова биографија је прва у српској историографији, истакао је Челиковић и веома важно дело за предсловенски период на Балкану.

Проф Мирковић је оценила да је током 2013. било добрих манифестација везаних за јубилеј Миланског едикта (изложба, тв серија) али и лоших, јефтиних које су бациле сенку на Едикт који је у бити био мање важан за хришћанство од Сабора у Никеји где је нова религија добила предност у односу на све остале, а Константин је показао спремност да је фаворизује.

Она је похвалила приступ грађи др Ферјанчић јер је скрупулозно изнела и све релеватне чињенице поткрепила изворном грађом, али није давала коначне судове већ је оставила читаоцима да донесу свој суд.

За проф. Мирковић је веома важан Консатантинов допринос реформама које је започео Диоклецијан, јер је раздвојио цивилне и војне власти и увео нове порезе за сенаторе, трговце и занатлије, олакшавајући терет који су носили земљопоседници.

Ферјанчић је истакла да је Константин показао да предпоставља династичко наслеђивање престола принципу тетрархије и да је са њиме поцела нова, такозвана, "Друга династија Флавијеваца".

Према њеним речима Гај Флавије Валерије Константин један је од најзначајнијих владара позног Римског царства рођен у некадашњем Наисусу 272 али његова владавина почела је 306. године у западним провинцијама којима је управљао његов отац Констанције.

Временом се, како је Константинов положај јачао, проширила на читаво пољуљано царство коме је својим политичким и економским реформама продужио постојање.

Ауторка Константинове биографије Снежана Ферјанчић (47) је доцент је на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, где предаје Римску историју. Радила је у Балканолошком институту САНУ и предавала на Филозофском факултету на Палама и у Бања Луци. Заједно са Татјаном Катић, Данијелом Стефановић и Зорицом Недељковић била је аутор неколико уџбеника за историју за пети разред основне школе и први разред гимназије. Аутор је више радова из историје римске владавине на Балканском полуострву, а превела је и публиковала дела цара Августа.


#   Милански едикт   Цар Константин Велики
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима