Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izašla knjiga o životu najpoznatijeg Nišlije

rssBookmark and Share

19.02.2014. Tanjug, Pres

Kao još jedna knjiga u okviru novopokrenute edicije "Službenog glasnika" za istoriografska dela "Sabornik", koju uređuje istoričar Borisav Čeliković, danas je predstavljena naučna istoriografska biografija "Konstantin (306-337)" docenta dr Snežane Ferjančić.

Izašla knjiga o životu najpoznatijeg Nišlije

Na konferenciji za medije u Klubu - knjižari - galeriji Glasnik o knjizi su pored autorke govorili njen urednik Borisav Čeliković i prof. dr Miroslava Mirković.

Za knjigu, opremljenu svim obaveznim naučnim aparatom (registar ličnih imena i geografskih naziva, literatura, izvori, tumačenja skraćenica, rezime na engleskom jeziku, fusnote) Čeliković je kazao da je velika šteta što se knjiga pojavila na kraju 2013. u kojoj je obeležavan jubilej Milanskog edikta, jer je uveren da bi doprinela boljem razumevanju vremena u kome je edikt donet kao i samoga cara Konstantina.

Prema rečima Čelikovića, Konstantin je tokom svoje vladavine premostio vododelinicu koja je delila antiku od srednjeg veka i doprineo je gašenju Rimskog carstrva i stvaranju Vizantijskog.

Ovako napisana Konstantinova biografija je prva u srpskoj istoriografiji, istakao je Čeliković i veoma važno delo za predslovenski period na Balkanu.

Prof Mirković je ocenila da je tokom 2013. bilo dobrih manifestacija vezanih za jubilej Milanskog edikta (izložba, tv serija) ali i loših, jeftinih koje su bacile senku na Edikt koji je u biti bio manje važan za hrišćanstvo od Sabora u Nikeji gde je nova religija dobila prednost u odnosu na sve ostale, a Konstantin je pokazao spremnost da je favorizuje.

Ona je pohvalila pristup građi dr Ferjančić jer je skrupulozno iznela i sve relevatne činjenice potkrepila izvornom građom, ali nije davala konačne sudove već je ostavila čitaocima da donesu svoj sud.

Za prof. Mirković je veoma važan Konsatantinov doprinos reformama koje je započeo Dioklecijan, jer je razdvojio civilne i vojne vlasti i uveo nove poreze za senatore, trgovce i zanatlije, olakšavajući teret koji su nosili zemljoposednici.

Ferjančić je istakla da je Konstantin pokazao da predpostavlja dinastičko nasleđivanje prestola principu tetrarhije i da je sa njime pocela nova, takozvana, "Druga dinastija Flavijevaca".

Prema njenim rečima Gaj Flavije Valerije Konstantin jedan je od najznačajnijih vladara poznog Rimskog carstva rođen u nekadašnjem Naisusu 272 ali njegova vladavina počela je 306. godine u zapadnim provincijama kojima je upravljao njegov otac Konstancije.

Vremenom se, kako je Konstantinov položaj jačao, proširila na čitavo poljuljano carstvo kome je svojim političkim i ekonomskim reformama produžio postojanje.

Autorka Konstantinove biografije Snežana Ferjančić (47) je docent je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde predaje Rimsku istoriju. Radila je u Balkanološkom institutu SANU i predavala na Filozofskom fakultetu na Palama i u Banja Luci. Zajedno sa Tatjanom Katić, Danijelom Stefanović i Zoricom Nedeljković bila je autor nekoliko udžbenika za istoriju za peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazije. Autor je više radova iz istorije rimske vladavine na Balkanskom poluostrvu, a prevela je i publikovala dela cara Avgusta.


#   Milanski edikt   Car Konstantin Veliki
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima