Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јубилеј лесковчаког стрипа

rssBookmark and Share

Лесковац 23.01.2011. Данило Коцић

МОНОГРАФИЈА ПРОФЕСОРА МАРКА СТОЈАНОВИЋА

Јубилеј лесковчаког стрипа

Албум ,,Вековници’’ професора енглеског језика Марка Стојановића, једног од најзаслужнијих за велики успеш Школе стрипа у Лесковцу, проглашен је на Осмом фестивалу стрипа у Београду за најбоље домаће стрип издање за 2010. годину.

Професор Марко Стојановић је у Лесковцу промовисао књигу ,,Лесковачки стрип 1950-2010’’ у којој су заступљена 54 аутора, колико је представљено на 11 паноа на Осмом међународмом фестивалу стрипа у Београду.

На Осмом међународом фестивалу стип аутора представљен је историјат стипа у Лесковцу – шест деценија постојања стрипа и 15. годишњицу Школе стрипа. Ствараоци из града на Ветерници показали су да су међу водећим стрип ауторима не само у Србији него и на Балкану.

Поводом двоструког јубилеја, 60 година стрипа у Лесковцу и 15 година Лесковачке школе стрипа ,,Никола Митровић Кокан’’, изашла је монографија професора Марка Стојановића ,,Лесковачки стрип 1950-2010’’, несвакидашња публикација коју у Србији имају само Нови Сад и Ниш.

-Један од битнијих разлога зашто сам одлучио да припредим ову књигу била је чињеница да је 1995. године, у иначе изузетно битној монографији Слободана Ивкова „60 година домаћег стрипа у Србији”, Лесковац представљен само једним стрип аутором, Николом Митровићем Коканом – каже аутор, професор Марко Стојановић.

У тој књизи, која је чини ми се по први пут дала праву стриповску мапу Србије, Лесковац, који је у томе тренутку према мом сазнању имао петнаестак стрип цртача од којих су неки своје стрипове објављивали у иностранству и тамо за њих добијали престижне награде, уцртан је једном једином одредницом.

Наравно, комуникација у то доба није била ни издалека доступна као сада а интернет за велику већину Срба мисаона именица, али то не мења чињеницу да је Лесковац силом прилика остао ускраћен.

-Подухватио сам се тога да на тој мапи Лесковца уцртам, да тако кажем, тргове и улице, да сем тог камена темељца кога је Кокан несумњиво представљао дам без икакве сумње богату панораму која постоји и која је сачињену од аутора, издања, фестивала, школа стрипа, књига, да нека будућа публикација о српском стрипу укључи град на Ветерници онако како он то својом стрип традицијом заслужује – наглашава Стојановић.

Такође, наставља аутор, желео сам да књига испуни двоструку функцију – да људима од стрипа ван Лесковца и људима ван стрипа у Лесковцу покаже чиме све то ,,мали Манчестер’’ има да се подичи кад је девета уметност у питању.

-Установили смо већ да мали постотак људи зна шта све подразумева стрип у Лесковцу, али је, на жалост, истина и да велика већина Лесковчана не зна кога све има (и кога је имала) за суграђане – они не знају да је, примерице, Никола Митровић Кокан био један од људи који су после Другог светског рата обновили стрип у Србији, да је Миодраг Величковић Мивел, са освојених 105 награда широм света, вероватно био најнаграђиванији српски стрип аутор, да је Мија Кулић осамдесетих радио лиценцног Тома и Џерија за немачко и белгијско тржиште – наглашава Стојановић.

Лесковац данас има и најстарији стрип фестивал на простору бивше СФРЈ, Балканске смотре младих стрип аутора, који је једини такав фестивал на читавом Балкану – костатује Марко Стојановић, аутор монографије ,,Лесковачки стрип 1950 – 2010’’.

 


#   Лесковац   интернет   стрип   Никола Митровић   Нови Сад   Марко Стојановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима