Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Манастир Ђурђеви Ступови

Bookmark and Share

05.10.2015. Vladimir Ciplic

На узвишењу изнад Новог Пазара смештен је један од најлепших манастира Српске Православне Цркве у овом делу Србије. Нажалост, иако манастир Ђурђеви Ступови важи и за један од најстаријих манастира, узевши у обзир да је саграђен 1171. године, историјске прилике му никако нису ишле на руку, па је пуно пута рушен, али и обнављан.

Манастир Ђурђеви Ступови

Задужбина је великог жупана Стефана Немање, а данашње братство овог манастира чине само 4 монаха и 2 искушеника. Посвећен је Светом Ђорђу, а његов специфичан назив потиче од основних одлика његове архитектуре. Наиме, манастир се налази на једном брду, баш изнад града Новог Пазара, а сама црква има две куле. Управо због те две куле, које се у нашем народу називају још и столпи или ступи, манастир је и добио назив Ђурђеви ступови.

Предање каже да се велики жупан једном приликом заветовао да ће подићи манастир који ће посветити Светом Ђорђу, па је свој завет и испунио и то у првим годинама владавине. У тто доба је овај манастир био такозвани краљевски манастир, те је поседовао бројне поседе и имао велико братство, а игуман овог манастира је имао важну позицију у црквеној хијерархији.

Године 1316. је у овом манастиру сахрањено тело српског краља Драгутина, који је такође обновио манастир. Нажалост, крајем 17. века монаси напуштају манастир услед неповољних политичких прилика и чињенице да су турски војници надирали на ову територију.

Тек у другој половини 20. века почиње озбиљнији рад на обнови ове Светиње, а од 1979. године се налази, уз оближњи манастир Сопоћане и Стари Рас на листи УНЕСКО, те се сматра светском културном баштином.

Уколико пожелите да видите још знаменитости које се налазе у околини Новог Пазара, требало би да посетите манастир Сопоћане, али и сам град Нови Пазар, који је невероватан спој традиције и савременог живота. Ако желите да сазнате како се најлакше стиже од Београда до Новог Пазара, погледајте овде.

У Новом Пазару можете видети грађевину која потиче из 10. века, такозвану Петрову цркву, као и градску тврђаву на којој се и данас може видети кула са које се некада осматрала околина, а сматра се да потиче из 15. века. Свакако не треба пропустити ни заоставштину чувеног Исе бега Исхковића, који се сматра оснивачем Новог Пазара, а који није заслужан само за градњу поменуте градске тврђаве, већ и за турско купатило, односно хамам који се у њему и данас налази. Од знаменитости Новог Пазара треба поменути и џамију која има златни драги камен, алем по коме је позната. Алтун - алем џамија је изграђена на самом почетку 16. века, а и она је од 1979. године под званичном заштитом УНЕСКО - а. Реновирана је недавно, тачније 2011. године.

Када кренете од Новог Пазара према западу, на мање од 20 километара удаљености, наићи ћете на још једну велику православну Светињу. Манастир Сопоћани се налази надомак извора реке Рашке, а задужбина је српског краља Стефана Уроша И, оца српских краљева Драгутима и Милутина. Сматра се да је подигнут 60 - их година 13. века, будући да до данас не постоји поуздан податак о тачном времену када је овај манастир настао.

Назив Сопоћана потиче од старе речи сопот којом су словени означавали извор, а посвећен је Светој Тројици. Према стилу архитектуре припада, наравно Рашкој школи, а занимљиво је да су многе првобитне фреске остале сачуване до данашњих дана.

Због династичких сукоба, краљ Стефан Урош И је био збачен са престола и то од стране свог сина Драгутина. Након тога се замонашио, али нажалост није одмах сахрањен у својој задужбини. Тек када је на престо тадашње Србије дошао његов млађи син, краљ Милутин, пребачено је и тело некадашњег српског краља и његову задужбину, где се данас налазе само делови његових моштију, док су остали делови у Пивском манастиру.


#   манастир   Нови Пазар   УНЕСКО   Краљ Милутин   Краљ Стефан Урош
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима