Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда „Драинац“ песнику Милошу Јанковићу

rssBookmark and Share

Прокупље 04.07.2014. ЈужнаСрбија.Инфо

Овогодишњи добитник награде „Драинац“, која се додељује на српском језичком подручју је песник Милош Јанковић, за збирке песама „Опсенарник “ и „Мелемник“ из 2013. године у издању Апострофа.

Награда „Драинац“ песнику Милошу Јанковићу

- Међу ауторима који су се појавили деведесетих година 20.века, Милош Јанковић је један од  најизразитијих песника, који се издваја не само квалитетом свога дела, већ и бројем објављених књига. Он је песник „велике енергије и разноликих интересовања“, „песник промена“, који је антологијску изразитост у савременом српском песништву, у везаном и слободном стиху, остварио у доменима отаџбинске лирике, потом ангажоване у јединственом поетском пројекту духовно-религијско-отачаске поезије богословске инспирације, стоји између осталог у Саопштењу жирија за доделу награде „Драинац“.

            Према наводима жирија Јанковић је исписао стихире илити „лирске хагиографије“ православних светаца за сваки дан у години и сачинио „прави религиозни спев“. 

-Трећим сегментом свог певања истински се приближио Драинчевом поетском моделу, где аутор „портретише“ свеколики песнички  и данашњи светски цивилизацијски удес. У тој линији нарочито је испредњачио истински роман у стиховима „(Не)звани гости“, где се, уз песникове савременике Слободана Стојадиновића Чудеа и Андреја Јелића Мариокова, јавља Драинац лично, образложили су чланови жирија проф.др Горан Максимовић, Миљурко Вукадиновић и Драган Барјактаревић,наводећи разлоге због којих је  песнику Милошу Јанковићу  припало ово велико и значајно признање.


#   Прокупље   награде   песник     Горан Максимовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима