Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Drainac“ pesniku Milošu Jankoviću

rssBookmark and Share

Prokuplje 04.07.2014. JužnaSrbija.Info

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“, koja se dodeljuje na srpskom jezičkom području je pesnik Miloš Janković, za zbirke pesama „Opsenarnik “ i „Melemnik“ iz 2013. godine u izdanju Apostrofa.

Nagrada „Drainac“ pesniku Milošu Jankoviću

- Među autorima koji su se pojavili devedesetih godina 20.veka, Miloš Janković je jedan od  najizrazitijih pesnika, koji se izdvaja ne samo kvalitetom svoga dela, već i brojem objavljenih knjiga. On je pesnik „velike energije i raznolikih interesovanja“, „pesnik promena“, koji je antologijsku izrazitost u savremenom srpskom pesništvu, u vezanom i slobodnom stihu, ostvario u domenima otadžbinske lirike, potom angažovane u jedinstvenom poetskom projektu duhovno-religijsko-otačaske poezije bogoslovske inspiracije, stoji između ostalog u Saopštenju žirija za dodelu nagrade „Drainac“.

            Prema navodima žirija Janković je ispisao stihire iliti „lirske hagiografije“ pravoslavnih svetaca za svaki dan u godini i sačinio „pravi religiozni spev“. 

-Trećim segmentom svog pevanja istinski se približio Drainčevom poetskom modelu, gde autor „portretiše“ svekoliki pesnički  i današnji svetski civilizacijski udes. U toj liniji naročito je isprednjačio istinski roman u stihovima „(Ne)zvani gosti“, gde se, uz pesnikove savremenike Slobodana Stojadinovića Čudea i Andreja Jelića Mariokova, javlja Drainac lično, obrazložili su članovi žirija prof.dr Goran Maksimović, Miljurko Vukadinović i Dragan Barjaktarević,navodeći razloge zbog kojih je  pesniku Milošu Jankoviću  pripalo ovo veliko i značajno priznanje.


#   Prokuplje   nagrade   pesnik     Goran Maksimović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima