Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш светска престоница хорске духовне музике: Почео "Музички едикт"

rssBookmark and Share

Ниш 17.06.2019. Јужна Србија Инфо

Пред препуном салом Светосавског дома почео је Шести међународни фестивал хорске духовне музике “Музички едикт”. Прве фестивалске вечери представио се хор домаћин, Нишка црквена певачка дружине „Бранко“, као и гости из Бугарске и Калифорније, али и Београда и Панчева.

Фото: Вања Кесер
Фото: Вања Кесер

Фестивал је отворио градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, пожелевши гостима добродошлицу, а публици се на остварању фестивала обратио и владика нишки господин Арсеније. Међу гостима који су дошли да поздраве један овако узвишен музички фестивал који човека приближава господу кроз музику били су и Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа, ал ии уважени гости из америчке амабасаде и конзул Републике Буагарске у Нишу.

“Осврћући се унатраг можемо  видети да је човекова потреба да се Богу обраћа у химнама стара  колико и молитва. Складним ређањем речи и мелодичним појањем и музиком човечанство је тражило свој пут ка Господу од трена у коме је човек осетио потребу да се моли. Хвала господња исписана пером Давидовим безбројно пута опомиње Израиљ да  песмама велича Бога. Појте господу који живи на Сиону, казујте народу дела његова, речи су самопојца који опомиње  и заповеда певајте  Господу а дела његова обзнањујете”, истако је валадика нишки Арсеније. 

Хришћанство је надовезајући се на традицију  Израиља схватило значај појања и имплементирало га у своју праксу од самога почетка, од псалама као форме коју смо наследили преко  трипара, икоса и кондака, потом канона и на крају до богослужења  која данас познајемо, појање и смислени и  складни текстови остали су неизоставан део живота цркве. 

“Једногласје се развило у двогласје, двогласје потом у вишегласје. Од византијског појања до хорске музике, наизглед велики пут у начину певања, превазилази се смислом. Тај се смисао огледа у речима  Давида цара – појте Богу нашем, појте цару нашем. Одатле схватамо да је песма господу оно што је битно и зато Свети Јован Залатоусти подсећа да ништа тако не узвишава и не крилати душу као сагласно  појање и лепо састављена божанска песма. Тек окупан музиком текст узлети, а тек огрнута текстом музика звучи. Усуђујем се назвати песму и појање исконском клицом божанског усађеног у срж човекову”, речи су којима је владика нишки господин Арсеније поздравио публику на отварању Шестог међународног фестивала хорске духовне музике који ће трајати до 19.јуна.

Фестивал је званично отворио градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

“Ево нас по шести пут, рекао бих више, јаче, другачије, квалитеније, садржајније на највишем уметничком и сваком  другом нивоу, на Музичком едикту, поносу нашег града. Свима хвала на свему што радите  и доприносите да културни живот нашег града буде на оном нивоу, да то буде на понос грађана Ниша”, казао је Булатовић и додао:

“Свети оци су говорили да је певање украс за душу, да су се певањем призивали  анђели у помоћ и прогонили демони, да се певањем презивала и светлост у тами разума и душе и заиста то јесте тако и ова музика  вековима одолева свим изазовима савременог  доба. У томе је и већи данас  значај што сви заједно пркосимо том, рекао бих новом времену  које би нас можда удаљило од корена, од колевке, од мајке, државе, од свог народа. И учинићемо све да овакви фестивали у граду добијају све већи значај”, истако је Булатовић поздрављајући госте из 11 земаља  који су дошли и гости су царског града Ниша. 

На Шестом међународном фестивалу хорске духовне музике “Музички едикт” учествује 19 хорова из 11 земаља са три континента, а овог пута гости су дошло и из Северне и Јужне Америке. Ових дана у Нишу  ће певати око 500 певача. Посебност овог фестивала  је  што ће свако вече јединствено по нечем.

Прве фестивалске вечери наступали су Нишка црквена певачка дрружина “Бранко” под диригентским вођством Саре Цинцаревић, потом Панчевачко црквено певачко друштво, дирегент Вера Царина, и Хор Храма Светог Саве у Београду, дирегент Катарина Станковић. Након хорова из Србије наступили су Хор софијскиг дечака из Софије, Бугарска којим диригује Адриана Благоева и  “Мен ин Блаqуе” из Калифорније, САД,  којим диригује Џозеф Хутзи.

Шести међународни фестивал хорске духовне музике одржава се у организацији Епархије нишка и Нишке црвкено-певачке дружине „Бранко“, под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја,уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија.

Хорови наступају у Саборном храму Свете Тројице, Светосавском дому и на платоу испред Светосавског дома у Нишу.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Свети Јован   Дарко Булатовић   Бугарска   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавски дом   Сара Цинцаревић   Музички едикт
#GradonacelnicaN @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима