Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка премијера дугометражног документарног филма „Рампарт“ редитеља Марка Грбе Синга

rssBookmark and Share

Ниш 01.02.2023. Јужна Србија Инфо

Нишка премијера дугометражног документарног филма „Рампарт“ редитеља Марка Грбе Синга (Marko Grba Singh), уз присусутво аутора, одржаће се у петак, 3. фебруар 2023. године у 19 сати у Нишком културном центру.

Нишка премијера дугометражног документарног филма „Рампарт“ редитеља Марка Грбе Синга

Светску премијеру филм је имао на Међународном фестивалу у Локарну, а домаћу на Фестивалу ауторског филма  у Београду.

У напуштеном стану на ободу Београда, сећања на ноћне море упорно се преплићу са успоменама из детињства. У филму су коришћени и  породични архивски снимци из периода 1998. и 1999. године са посебниим акцентом на период НАТО бомбардовања.

Марко Грба Синг о наслову филма:

„Реч – рампарт ми је била занимљива и незамењива, јер на енглеском може да се тумачи и као именица и као глагол, уз значење које по мом мишљењу јако добро описује атмосферу филма. То јесте бедем, утврђење, па чак и нека врста склоништа. Филм је о просторима из детињства, стану и кући одрастања, па може да се каже да су ти простори нека врста бедема који је чувао сећање од нестанка. Исто тако може да се односи на породицу која је у тим временима направила неку врсту бедема од спољашњег света да би нас заштитила. Постоји и трећа димензија коју ће разумети само они који су играли видео игрицу “Heroes of Might&Magic III.“

Марко Грба Синг је један од најталентованијих домаћих аутора млађе генерације, бави се документарним и експерименталним филмом, краткометражним и дугометражним, а последњих година је активан и као уметнички директор Међународног фестивала документарног филма Beldocs.

https://www.youtube.com/watch?v=TFrAqHhL6MA


#   Ниш   НАТО бомбардовање   електрични   документарни филм   Марко Грба Синг
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима