Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa

rssBookmark and Share

Niš 01.02.2023. Južna Srbija Info

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba Singh), uz prisusutvo autora, održaće se u petak, 3. februar 2023. godine u 19 sati u Niškom kulturnom centru.

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma  u Beogradu.

U napuštenom stanu na obodu Beograda, sećanja na noćne more uporno se prepliću sa uspomenama iz detinjstva. U filmu su korišćeni i  porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine sa posebniim akcentom na period NATO bombardovanja.

Marko Grba Sing o naslovu filma:

„Reč – rampart mi je bila zanimljiva i nezamenjiva, jer na engleskom može da se tumači i kao imenica i kao glagol, uz značenje koje po mom mišljenju jako dobro opisuje atmosferu filma. To jeste bedem, utvrđenje, pa čak i neka vrsta skloništa. Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might&Magic III.“

Marko Grba Sing je jedan od najtalentovanijih domaćih autora mlađe generacije, bavi se dokumentarnim i eksperimentalnim filmom, kratkometražnim i dugometražnim, a poslednjih godina je aktivan i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

https://www.youtube.com/watch?v=TFrAqHhL6MA


#   Niš   NATO bombardovanje   električni   dokumentarni film   Marko Grba Sing
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima