Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије желе уметничку четврт у центру града

rssBookmark and Share

Ниш 19.10.2015. Лидија Георгијев, РТС

Група грађана, предвођена архитектом, Иваном Редијем, предложила је да се две улице у центру Ниша уреде и прогласе уметничким квартом.
Балканска и Давидова улица су слепе улице које излазе на Нишавски кеј и могле би да буду нешто налик париском Монмартру.

Нишлије желе уметничку четврт у центру града

Архитекта Иван Реди потпуно верује да би две слепе улице које излазе на Нишавски кеј могле да постану уметнички кварт. Све би каже требало препустити младим људима.

"Верујте ми они носе у себи такав потенцијал да би ниш препородили за мали број година", каже Иван Реди, архитекта.

И баш ових дана као на Морнмартру студенти Факултета уметности су у оквиру хуманитарне акције сликали на отвореном. То је и за њих и за пролазнике било позитивно искуство.

"Позитивно - баш су сви изненађени, обично су коментарисали да би требало чешће да овако организујемо неке догађаје", каже Љиљана Ђурић, студенткиња сликарства.

Идеју подржава и двадесетрогодишњи Никола Пековић професор хармонике најмлађи доцент на Факултету уметности.

"Улагањем у културу и уопште у уметност људи помажу сами себи да буду бољи људи и да чистије посматрају овај свет и мислим да би овакав пројекат много значио граду Нишу због тога што би млади људи видели да имају перспективу", каже Никола Пековић, доцент Факултета уметности.

Иницијатива За лепши Ниш стигла је до градских структура, кажу потребно је, најпре, у плановима доделити намену овом кварту.

Давидова улица тренутно личи на једно обично паркиралиште па је тешко замислити да би ова улица једног дана заиста могла да постане уметничка четврт. Упркос томе покретачи ове лепе идеје су оптимисти.

"Не оптужујем никога не прозивам никога ја само зовем све да се придруже да заједничким снагама учинимо ниш лепшим", каже Иван Реди.

За почетак, подстакнути идејом, комунално предузеће Медијана из Балканске улице склонило је контејнере који су годинама били ружна слика тик уз зграду Синагоге.


#   Ниш   Факултет уметности   студенти   иницијатива   уметници   Никола Пековић   Иван Реди   архитекта     Иван Редл   Нишавски кеј
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима