Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Петогодишњак случајно открио вредну бисту у порти цркве у Нишу

rssBookmark and Share

12.10.2013. Autor: Tanjug

Петогодишњак Андреја Димитријевић, унук српског сликара и професора на Академији примењених уметности у Београду Мирослава Анђелковића, случајно је у порти цркве Светог Пантелејмона у Нишу пронашао бронзану бисту - дело познатог српског сликара Живојина Лукића (1889-1934), рекла је виши кустос нишког Народног музеја Мара Макарић.

Петогодишњак случајно открио вредну бисту у порти цркве у Нишу

Дечак се играо у порти и видевши бисту позвао је "у помоћ" старије, а све се догодило уочи празника Светог Пантелејмона приликом средђивања дворишта цркве, навела је Макарићева.

- Захваљујући доброј сарадњи с нишком епархијом и разумевању старешине цркве оца Јована, ово дело је ових дана депоновано код нас у музеју - додала је она.

- Нисмо још успели да идентификујемо портретисаног - напоменула је Макарићева и указала да се аутор дела сматра зачетником модерне српске скулптуре.

Претпоставља се да је дело настало крајем треће деценије прошлог века када је Лукић радио у Нишу на "Споменику младом фудбалеру", а реч је о фудбалеру Љубомиру Јанковићу који се утопио у Нишави. Споменик се налази на нишавском кеју у близини Градске куће.

Макарићева каже да је биста пронађена у порти цркве у целости неоштећена и да се по натпису на бисти види да је изливена у чувеној београдској ливници "Ђорђевић".

На бисти је исклесано име аутора, а биста је висока 54 сантиметра.

- Према самом лику портретисаног, који је приказан у свечаном оделу, са машном и кошуљом и лепо зачешљаном косом, можемо закључити да је потицао из неке угледне породице - казала је она.

Макарићева очекује да ће име портретисаног бити ускоро "дешифровано", али и позива све који би могли нешто да знају о томе, да своја сазнања поделе са нишким Народним музејом.

Лукић је вајарство студирао у Москви и у трећој деценији прошлог века "доноси модерна схватања, посебно у портретској уметности којој је највише био склон".

Његова најпознатија дела чувају се у Музеју савремених уметности у Београду, "Портрет др Раденке Хађић", "Портрет г-ђе Злоковић", "Мали бата".


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима