Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Petogodišnjak slučajno otkrio vrednu bistu u porti crkve u Nišu

rssBookmark and Share

12.10.2013. Autor: Tanjug

Petogodišnjak Andreja Dimitrijević, unuk srpskog slikara i profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu Miroslava Anđelkovića, slučajno je u porti crkve Svetog Pantelejmona u Nišu pronašao bronzanu bistu - delo poznatog srpskog slikara Živojina Lukića (1889-1934), rekla je viši kustos niškog Narodnog muzeja Mara Makarić.

Petogodišnjak slučajno otkrio vrednu bistu u porti crkve u Nišu

Dečak se igrao u porti i videvši bistu pozvao je "u pomoć" starije, a sve se dogodilo uoči praznika Svetog Pantelejmona prilikom sredđivanja dvorišta crkve, navela je Makarićeva.

- Zahvaljujući dobroj saradnji s niškom eparhijom i razumevanju starešine crkve oca Jovana, ovo delo je ovih dana deponovano kod nas u muzeju - dodala je ona.

- Nismo još uspeli da identifikujemo portretisanog - napomenula je Makarićeva i ukazala da se autor dela smatra začetnikom moderne srpske skulpture.

Pretpostavlja se da je delo nastalo krajem treće decenije prošlog veka kada je Lukić radio u Nišu na "Spomeniku mladom fudbaleru", a reč je o fudbaleru Ljubomiru Jankoviću koji se utopio u Nišavi. Spomenik se nalazi na nišavskom keju u blizini Gradske kuće.

Makarićeva kaže da je bista pronađena u porti crkve u celosti neoštećena i da se po natpisu na bisti vidi da je izlivena u čuvenoj beogradskoj livnici "Đorđević".

Na bisti je isklesano ime autora, a bista je visoka 54 santimetra.

- Prema samom liku portretisanog, koji je prikazan u svečanom odelu, sa mašnom i košuljom i lepo začešljanom kosom, možemo zaključiti da je poticao iz neke ugledne porodice - kazala je ona.

Makarićeva očekuje da će ime portretisanog biti uskoro "dešifrovano", ali i poziva sve koji bi mogli nešto da znaju o tome, da svoja saznanja podele sa niškim Narodnim muzejom.

Lukić je vajarstvo studirao u Moskvi i u trećoj deceniji prošlog veka "donosi moderna shvatanja, posebno u portretskoj umetnosti kojoj je najviše bio sklon".

Njegova najpoznatija dela čuvaju se u Muzeju savremenih umetnosti u Beogradu, "Portret dr Radenke Hađić", "Portret g-đe Zloković", "Mali bata".


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima