Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почели Филмски сусрети

Bookmark and Share

21.08.2011. Извор: Медијски истраживачки центар

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма Филмски сусрети, предајом кључева града глумцима свечано је у суботу увече отворен на Летњој позорници у нишкој Тврђави.

Почели Филмски сусрети

До краја фестивала 25. августа публика ће видети 10 филмова у званичној конкуренцији.

Кључеве града председници овогодишњег жирија Љиљани Стјепановић уручио је градоначелник Ниша Милош Симоновић.

„Глумци су стигли, колеге глумци Тврђава је наша“, рекла је на Летњој позорници нишке Тврђаве глумица Стјепановић, која је изразила наду да ће се ове године поклопити укус публике и жирија који ће на крају фестивала уручити фестивалске награде глумцима.

Вечерас је уручена и награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос филмској уметности прошлогодишњој добитници Неди Арнерић.

Свечаном отварању фестивала присуствовао је министар културе Предраг Марковић.

О фестивалским наградама одлучиваће жири у саставу Љиљана Стјепановић, председник и чланови Соња Колачарић и Андреј Шепетковски.

Фестивал који се по 46. пут одржава, отворио је филм „Мирис кише на Балкану“ Љубише Самарџића који прославља пола века рада на филму – 50 година од када се Самарџић први пут појавио у филму и то у остварењу Срећка Вејганда (Wеyганд) „Игре на скелама“ 1961. године.

Прве вечери осим Самарџићевог филма публика ће видети и филм “Здухач, значи авантура” Милорада Милинковића.

До краја фестивала биће приказани “Бели, бели свет” Олега Новковића, “Бели лавови” Лазара Ристовског, “Монтевидео, Бог те видео” Драгана Бјелогрлића, “Шишање” Стевана Филиповића.

На Летњој позорници биће приказани и филмови „Непријатељ” Дејана Зечевића, “Сестре” Владимира Паскаљевића, “Како су ме украли Немци” Мише Радивојевића и “Заједно” Младена Матичевића.

У понедељак 22. августа у паузи између два филма биће уручена награда „Павле Вуисић“ за укупан допринос филмској уметности Петру Божовићу.

Награда “Она и Он”, коју најпопуларнијем глумачком пару, традиционално додељују “Вечерње новости”, на основу гласова читаоца “ТВ новости”, припала је Радошу Бајићу и Љиљани Стјепановић за улоге у ТВ серији “Село гори, а баба се чешља”.

На затварању фестивала глумаца биће приказан документарни филм “Синема комунисто” Миле Турајлић.



#   Андреј Шепетковски   Милош Симоновић   Вечерње новости   Филмски сусрети   Љиљана Стјепановић   Павле Вуисић   Предраг Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима