Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почео фестивал балканског културног простора „Театар на раскршћу", Шекспиров "Магбет" изазавао емоције код нишке публике

rssBookmark and Share

05.09.2023. Јужна Србија Инфо

У Народном позоришту у Нишу почео је четврти фестивал балканског културног простора „Театар на раскршћу“. Фестивал је отворио државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић. Публику и учеснике фестивала поздравио је и Спасоје Ж. Миловановић, директор фестивала и управник Народног позоришта Ниш.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

„Театар на раскршћу“ окупља позоришта са балканског простора што га чини другачијим и јединственим. Ове године поред позоришта из Србије на Фестивалу учествују и позоришта из Хрватске, БиХ-Републике Српске, Црне Горе и Словеније.

Миловановић је истакао да је част да Народно позориште у Нишу може у оквиру овог Фестивала да угости читав низ позоришних стваралаца, читав низ великих позоришних имена и да се нишка и публика из читавог региона упозна са великим позоришним представама.

Додао је да „Театар на раскршћу“ од ове године има статус манифестације у области културе од значаја за Град Ниш што значи да је заживео јер је добио институционалну сигурност..

Извођење Шексипировог "Магбета", анасмбл Народног позоришта из Београда са главним глумцима Небојшом Дугалићем и Наташом Нинковић, у режији Јагоша Марковића, иазавао је дубоке емоције код нишке публике.

Након поредставе, одржан је "округли сто" на коме су поред глумаца, учествовали позоришни критичари и новинари. Тема разговра коју је Шекспир пре толико векова обрадио и данас је актуелна, љубав, страст, "глад" за влашћу и који је то моменат када људско биће у свом напреттку под утицајем добрих или лоших сила, уме да стане, и да ли уопште може да стане и направи прави избор.

Поред „Магбета“, љубитеље позоришта очекују и представе „Шкртац“, „Ноћна фрајла“, „Покојник“, „Лепа Вида“, „Госпођица“ и на крају Декамерон, који ће бити одигран у част награђених.


#   Народно позориште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима