Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

РТС са три остварења на Филмским сусретима у Нишу

rssBookmark and Share

25.08.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

На Филмским сусретима у Нишу, који су у току од 22. до 28. августа, учествују три филма Радио-телевизије Србије, као и неки у чијем је настајању РТС продукцијски допринео.

РТС са три остварења на Филмским сусретима у Нишу

У петак, 28. августа, премијерно ће бити приказан играно-документарни филм Панта Драшкић – цена части, који је РТС снимио у сарадњи са Министарством културе Србије. Филм се бави животом и делом Панте Драшкића, ађутанта краља Александра Првог Карађорђевића.

Уз Лазара Ристовског, Ивана Томића, Даницу Ристовски, Марка Јањића, Игора Ђорђевића и Бојана Жировића играју и бројни млади глумци, међу којима се издваја Ђорђе Марковић у улози Драшкића у младим данима.

Као човек од поверења регента Александра, Драшкић је прошао са њим многе значајне догађаје Првог светског рата. Забележио их је у мемоарима по чијим мотивима је Владимир Ђурђевић написао сценарио за тај филм.

Редитељ Петар Ристовски, којем је то дебитантски филм, храбро је изнео причу о том великом човеку.

У Драшкићевој импресивној војној биографији било је и тешких тренутака као што је хапшење од стране комунистичких власти након Другог светског рата и казна затвора, али он је све то изнео достојанствено те отуда и поднаслов филма Цена части – „За њега част није имала цену“.

Иначе, он је био деда познатог позоришног редитеља и управника Атељеа 212 Љубомира Муција Драшкића.

Директор фотографије је Драгослав Бојковић, костимограф Сузана Глигоријевић, сценограф Мирослава Андрејевић, монтажер Мирјана Митровић, продуцент Ана Тодоров, организатор Милка Јовановић, уредник Наташа Дракулић.

Телевизијска премијера биће на РТС-у до краја године.

На фестивалу у Нишу учествује играни филм у продукцији РТС-а Без степеника, награђен на Фестивалу европског филма на Палићу (награда Уметничког савета редитељу Марку Новаковићу за дирљиву причу о трећем добу и специјално признање жирија, постхумно, Властимиру Ђузи Стојиљковићу за изузетно одиграну последњу улогу).

Приказан је и на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, а предстоји му учешће на лесковачком фестивалу LIFFE.

Програм у Нишу обухвата и играни филм РТС-а Талог, као и остварења у којима је РТС учествавао у својству извршног продуцента – Бићемо прваци света, Ничије дете, Енклава и Бранио сам Младу Босну.


#   РТС   Филмски сусрети   фотографије   продукција   Петар Ристовски
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима