Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Саопштење жирија награде "Бранко Миљковић" поводом иступа у медијима песника Мирослава Цере Михаиловића

rssBookmark and Share

08.02.2017. Јужна Србија Инфо

Поводом јавног писма врањског песника Мирослава Цере Михаиловића, упућеном Нишком културном центру и жирију за доделу награде "Бранко Миљковић", као и иступима у медијима и сумњи у легитимитет доношења одлука, чланови жирија огласили су се саопштењем за јавност.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Саопштење преносимо у целости

Са жаљењем морамо да констатујемо да су наводи које Мирослав Михаиловић, књижевник из Врања, доставља редакцијама појединих дневних листова, не само инсинуирани него и злонемарни, увредљиви за нас као стручни жири, као и за Нишки културни центар. У допису који господин Михаиловић назива „отвореним писмом“ упућеним нама (иако писмо није стигло на адресу председника Жирија нити Нишког културног центра, него само на адресу једног од чланова), а које је, због неупућености појединих чланова Српског књижевног друштва, послато свим члановима Друштва, наведене су алузије, нејасне прозивке и недоречености које, не можемо се отети овом утиску, имају за циљ да ометају наш рад и да изазову сумњу у морални кредибилитет свих нас, као и чланова других жирија који доносе одлуке о књижевним наградама.

Стога, позивамо господина Михаиловића да отворено каже ко себе проглашава лауреатом пре наше последње седнице (а да при томе докаже да није реч о новинарској грешци), да обелодани шта подразумева под терминима разни марифетлуци, намештање избора итд., као и да наведе изворе преко којих је дошао до оваквих сазнања, а која нама, као члановима Жирија, нису позната. У противном, третираћемо његово обраћање јавности не само као ометање нашег рада, него и као увреду части и клевету, за које је, поред моралне, предвиђена и друга врста одговорности.

Такође, упозоравамо господина Михаиловића да се не позива на ауторитет књижевника Борисава Станковића, јер је свако поређење са човеком иза чијег се лика и дела крије, несувисло, неукусно и непримерено ситуацији коју је изазвао.

Унапред Вам захваљујемо на разумевању и на простору који сте у својим рубрикама одвојили за ово обраћање, молимо Вас да објективно извештавате и срдачно Вас поздрављамо,

                                                Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“:
                                                      Јелена Младеновић, члан Жирија
                                                      Томислав Маринковић, члан Жирија
                                                Драгана В. Тодоресков, председник Жирија
                                                          и Горан Станковић, секретар


#   Нишки културни центар   жири   награда Бранко Миљковић   Бранко Миљковић   Јелена Младеновић   Мирослав Михаиловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима