Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saopštenje žirija nagrade "Branko Miljković" povodom istupa u medijima pesnika Miroslava Cere Mihailovića

rssBookmark and Share

08.02.2017. Južna Srbija Info

Povodom javnog pisma vranjskog pesnika Miroslava Cere Mihailovića, upućenom Niškom kulturnom centru i žiriju za dodelu nagrade "Branko Miljković", kao i istupima u medijima i sumnji u legitimitet donošenja odluka, članovi žirija oglasili su se saopštenjem za javnost.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti

Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da su navodi koje Miroslav Mihailović, književnik iz Vranja, dostavlja redakcijama pojedinih dnevnih listova, ne samo insinuirani nego i zlonemarni, uvredljivi za nas kao stručni žiri, kao i za Niški kulturni centar. U dopisu koji gospodin Mihailović naziva „otvorenim pismom“ upućenim nama (iako pismo nije stiglo na adresu predsednika Žirija niti Niškog kulturnog centra, nego samo na adresu jednog od članova), a koje je, zbog neupućenosti pojedinih članova Srpskog književnog društva, poslato svim članovima Društva, navedene su aluzije, nejasne prozivke i nedorečenosti koje, ne možemo se oteti ovom utisku, imaju za cilj da ometaju naš rad i da izazovu sumnju u moralni kredibilitet svih nas, kao i članova drugih žirija koji donose odluke o književnim nagradama.

Stoga, pozivamo gospodina Mihailovića da otvoreno kaže ko sebe proglašava laureatom pre naše poslednje sednice (a da pri tome dokaže da nije reč o novinarskoj grešci), da obelodani šta podrazumeva pod terminima razni marifetluci, nameštanje izbora itd., kao i da navede izvore preko kojih je došao do ovakvih saznanja, a koja nama, kao članovima Žirija, nisu poznata. U protivnom, tretiraćemo njegovo obraćanje javnosti ne samo kao ometanje našeg rada, nego i kao uvredu časti i klevetu, za koje je, pored moralne, predviđena i druga vrsta odgovornosti.

Takođe, upozoravamo gospodina Mihailovića da se ne poziva na autoritet književnika Borisava Stankovića, jer je svako poređenje sa čovekom iza čijeg se lika i dela krije, nesuvislo, neukusno i neprimereno situaciji koju je izazvao.

Unapred Vam zahvaljujemo na razumevanju i na prostoru koji ste u svojim rubrikama odvojili za ovo obraćanje, molimo Vas da objektivno izveštavate i srdačno Vas pozdravljamo,

                                                Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“:
                                                      Jelena Mladenović, član Žirija
                                                      Tomislav Marinković, član Žirija
                                                Dragana V. Todoreskov, predsednik Žirija
                                                          i Goran Stanković, sekretar


#   Niški kulturni centar   žiri   nagrada Branko Miljković   Branko Miljković   Jelena Mladenović   Miroslav Mihailović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima