Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Саши награда за шкрте Шкоте

rssBookmark and Share

Крушевац 08.02.2016. Весна Петровић

Карикатуриста из Ниша Саша Димитријевић добитник је друге награде на 24. Међународном фестивалу хумора и сатире „Златна кацига“ који је одржан у Кришевцу.

Награђена карикатура
Награђена карикатура

Реномирани нишки карикатуриста који је последњих година све познатији у Србији, али и ван граница Србије, награду је освојио у конкуренцији од 220 аутора из 40 земаља који су се на фестивалу представили са 348 радова. Тема Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ ове године је била „Националне кухиње“. Награде ће добитницима бити уручене 1.априла.

„Повезао сам карикатуру са карактером неке нације и то сам представио на Шкотима које бије глас да су шкрти“, каже Саша Димитријевић. „Било је тешко одговорити задатој теми с обзиром да данас у гастрономији не постоји нека посебна особеност јер су националне кухиње измешане и прелазе границе земаља за које су карактеристичне“.

Саша Димитријевић
Што је теже одговорити задатој теми, то је изазов за уметника већи, а Саша Димитријевић је и овог пута на свој, већ особен начин са препознатљивим „рукописом“ одговорио крајње креативно на постављен задатак.

Прву награду на фестивалу је освојио Тошо Борковић, а трећу Чиореан Корхел Марин из Румуније. Дипломе су припале Никили Оташу из Србије, Луки Лагатору из Црне Горе, Милану Алашевићу из Словеније, Константину Казанчеву из Украјине и Николау Ленгеру из Румуније. Валаери Александров из Бугарске је добио диплому за колекцију карикатура.

Ово је друга награда коју је нишки карикатуриста Димитријевић добио у овој години, а тек смо на њеном прагу тако да се може очекивати још добрих вести када је у питању Димитријевић који, иначе, своје карикатуре свакодневно објављује у нишком дневном листу „Народне новине“ и на порталу белами.рс, а његов рад прати и ТВ „Белами“. Карикатуре настале „из пера“ Саше Димитријевића прави су бум на друштвеним мрежима. Одушевљење његовим радом они који га прате али и сви остали исказују лајковима и шеровањем његових радова, а забележен је и својеврсни рекорд од 700.000 лајкова за једну карикатуру.Његове карикатуре су, по мишњењу оних који прате његов рад, али и публике одавно постале ванвремснеке, а бришу и просторне границе.

Иначе, радове нишког карикатуристе Саше Димитријевића, у овом тренутку могу да погледају и Београђани будући да је 2. фебруара у Галерији СКЦ-а на Новом Београду отворена његова изложба која ће трајати до 12. фебруара. Изложба носи назив „Сашаве карикатуре“, а изложено је 90 радова.

 

 

Извор: Народне новине, Белами портал


#   Крушевац   фестивал   награда   Народне новине   Саша Димитријевић   карикатура   хумор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима