Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скандал: Просветни радници оправдавају псовке у часопису за гимназијалце

rssBookmark and Share

10.10.2013. Autor: P.Klaić

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић оштро је осудила дискриминаторне ставове које је музичар Бора Ђорђевић изрекао у интервјуу за часопис Форума београдских гимназија. У саопштењу достављеном медијима истиче се да је „недопустиво да се такве изјаве нађу у гласилу једног удружења које окупља просветне раднике чија је дужност да промовишу културу људских права, ненасиља и толеранције”.

Скандал: Просветни радници оправдавају псовке у часопису за гимназијалце

Псовке и говор мржње према хомосексуалцима објављени су у часопису Форума београдских гимназија у интервјуу Боре Ђорђевића, певача „Рибље чорбе”. Музичар је навео да „педери нису природна ствар”, а поводом неизбацивања ђака из школе због неоправданих каже: „Па који к... онда учи”.

Форум окупља професоре гимназија у престоници чији је посао и да ђаке уче толеранцији па чуди допуштање потпуно супротних ставова у њиховом часопису. У тој организацији су рекли да „не може свако да псује, али да у свакој култури постоје они који су се за то изборили”

– Наш часопис иде у целу Србију и до сада није било реакција на интервју. Када је у питању однос према ЛГБТ популацији, слажем се да у друштву постоји проблем, али је питање где би требало да буде граница наше толеранције. Из текста сам схватио да је музичар Бора Ђорђевић против „Параде поноса” и да је она неспојива с нечим што је корисно за образовање – рекао је поводом афере председник Форума Миодраг Сокић, који додаје да највише он одлучује о томе шта ће изаћи у часопису.

Повереница за заштиту равноправности каже да „посебно забрињава што председник Форума гимназија изнете ставове не само што не осуђује већ им налази оправдање”, и уз то поставља питање где би требало да буду границе толеранције.

„То треба да буде додатни повод да Министарство просвете предузме све неопходне мере да би такве појаве биле елиминисане”, наводи она. Повереница подсећа на то да надлежно министарство ни после више од две године није поступило по препоруци повереника за заштиту равноправности да се из наставних материјала елиминишу дискриминаторни ставови и уграде теме које код ученика развијају разумевање и прихватање различитости и уче их толеранцији као неопходном услову заједничког живота у демократском друштву.


#   образовање   Министарство просвете   Бора Ђорђевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима