Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дарко Бајић: Смрт Горана Паскаљевића је велики губитак за српску, европску и светску културу

rssBookmark and Share

Лесковац 27.09.2020. Јужна Србија Инфо

Поводом смрти чувеног редитеља, уметнички директор ЛИФФЕ-а Дарко Бајић је на данашњој конференцији за медије истакао да је то изузетан губитак за све:

Дарко Бајић: Смрт Горана Паскаљевића је велики губитак за српску, европску и светску културу

"То је велика трагедија и за српску, европску, али и за светску културу. То је трагедија и за нас који смо га познавали и изузетно поштовали. Он ми је био пријатељ и ја сам желео да му посветим јучерашњу премијеру. То сам саопштио публици и уместо минута ћутања, он је добио аплауз који је дуго трајао и који је представљао захвалност публике на свим филмовима које је Горан направио за нас, а којих се сви радо сећамо.“  

Говорећи о филму „Име народа“ из угла редитеља, Дарко Бајић је истакао да је мотивацију да прихвати позив сценаристе Милована Витезовића и продуцента филма Лазара Ристовског био лик Светозара Милетића. „Оно што ми је било значајно у истраживању и одлуци да радим филм јесте Светозар Милетић и његов идеализам који је имао. Он је изузетно јак борац, а ја волим филмове у којима јунаци доминирају. Ту су и његова везаност за породицу, али и жртва коју је он имао радећи, стварајући и покушавајући да заштити слободу Срба, њиховог језика и цркве у Аустроугарској монархији, тадашњој централизованој веле-сили. Све то ме је заинтересовало да видим и упоредим шта се све дешавало кроз историју средином и крајем 19. века, и колико се то време разликује, а шта је исто овом данас“.

О раду као ко-сценариста филма „Име народа“ за који Милован Витезовић потписује оригинални сценарио, Коста Пешевски је на данашњој конференцији за медије рекао: „Оригинални сценарио првобитно је замишљен за серију, због чега је најпре требало да га сведем у филмску форму, а након тога да заједно са Дарком Бајићем радим на његовој даљој адаптацији јер начин на који је написан није трпео форму савременог филма“, истакао је Пешевски и додао: „Због великог временског распона који обухвата радња филма, од детињства до смрти Светозара Милетића, тражили смо форму која ће задовољити критеријум филма овако како је замишљен, али и форму савременог филма. Зато смо направили битне интервенције тако што смо тежиште са главног јунака пребацили на његову ћерку Милицу Томић, јер је она једини лик који спаја две генерације људи који су се борили за присаједињење Војводине.“

Ана Франић, глумица и овогодишња чланица жирија ЛИФФЕ-а истакла је да не одбија сарадњу са Дарком Бајићем, а о самом филму и улози Анке Милетић коју тумачи у филму изјавила је: „Анка Милетић је жена из сенке, неко ко је стуб куће и без кога ни борба Светозара Милетића, ни њихове ћерке Милице Милетић сигурно не би била изводљива да у њој нису имали оно што она јесте – стуб и стожер који их окупља.“ Франић је истакла да филм „Име народа“ није само историјски, него да је уједно прича о љубави на више нивоа. „Кључ везивања публике за филм је у томе што су Дарко Бајић и Коста Пешевски успели да, од нечега што је у старту претендовало да буде историјска сага, у ствари направе прави љубавни филм који не третира љубав само у мушко-женском односу, него осликава и љубав човека према својој домовини на најлепши начин, као и љубав породице. Мислим да је то публика препознала јер се филм издигао изнад нечега што је само политички или историјски контекст, и говори и о љубави, а то људе ради на личном плану“.

Поводом учешћа у жирију, који поред ње ове године чине Маја Милош и Теона Митевска Стругар, Ана Франић је истакла да јој је задовољство што ће се наћи у друштву две дивне даме и редитељке чији рад веома цени.

Трећег фестивалског дана, у недељу 27. септембра у Такмичарском програму српску премијеру имаће филм „Концентриши се, баба” босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице (Народно позориште у 19.00), док ће се у Биоскопу ЛКЦ одржати пројекција филма „Мој јутарњи смех“ Марка Ђорђевића од 21.00. У оквиру исте селекције на онлајн платформи биће приказано хрватско остварење „Глас“ Огњена Свиличића. Пројекције македонског филма „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске Стругар (17.00) и српског „Клип“ Маје Милош (19.00) одржаће се такође онлајн, у оквиру селекције Победници. На истом месту у категорији Независног филма биће приказан филм „Мамонга“ Стефана Малешевића (23.00). У програму Студентски филм биће приказани филмови из Хрватске и Словеније, а у склопу пратећег програма одржаће се промоција књиге „Пишчево путовање - Митска структура за писце“ Кристофера Воглера у издању Филмског центра Србије. 


#   Лесковац   филм   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Горан Паскаљевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима