Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу одржан међународни форум Руског језика

rssBookmark and Share

Ниш 25.03.2011. Град Ниш

У Нишу одржан међународни форум Руског језика

У Градској кући одржан је Међународни форум руског језика и књижевности, поводом 300 година од рођења познатог руског писца и научника Михаила Васиљевича Ломоносова, у организацији Агенције за међународне пројекте у области културе, образовања и спорта" (IPCES) из Москве, у сарадњи са Одбором фестивала „Живот градова".

Учесници у форуму били су ученици из неколико градова Русије, који су учествовали на различитим такмичењима из руског језика и књижевности у Русији.

- Група од тридесетак нишких ученика и студената, заједно са својим руским вршњацима, учествовала је у такмичењу у знању, на тему живота и рада Ломоносова и на тај начин са њима је разменити искуства у области културе и образовања. Учесници су били подељени у тимове које су чинили српски и руски учесници у једнаким пропорцијама, тако да су заједно да одговарали на питања, рекао је члан Градског већа Миодраг Радовић и додао да се Град Ниш на овај начин прикључио прослави овог значајног јубилеја.

Циљ овог пројекта је да се кроз младе генерације народи Србије и Русије приближе једни другима и да се свакоме од ученсника да могућност да уђе у свет традиције и културе две земље. Форум је одржан у форми „Питања - одговори за минут!", а по завршетку форума учесницима су уручене награде и дипломе.

У раду форума учествовала је и директор Образовног центра М. В. Ломоносова при Међународном хуманитарном фонду „Знање", члан Академије педагошких и друштвених наука Руске Федерације Е. А. Седлецкаја.

Овај пројекат реализује се уз подршку Министарства иностраних послова Руске Федерације, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Државне агенције за питања Заједнице независних држава за међународну друштвену сарадњу - РОССОТРУДНИЧЕСТВО, Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији, Града Ниша и Града Новог Сада. Спонзори су руска авио-компанија АЕРОФЛОТ и Нафтна компанија ЛУКОИЛ.

Агенција за међународне пројекте у области културе, образовања и спорта (IPCES), почев од 2008. године, која је у Русији званично проглашена „Годином породице", организовала је у балканским земљама Румунији, Бугарској, Србији и Црној Гори низ манифестација, које су посвећене породици и омладини, као и учвршћивању пријатељских веза међу народима ових земаља. На овај начин Агенција жели да представи значај и високу ефикасност манифестација које се организују на нивоу "народне дипломатије". Ирина Гурњицкаја, генерални директор IPCES-а, најавила је да ће Град Ниш бити партнер на свим будућим пројектима које ће ова агенција спроводити у нашој земљи.

 


#   Ниш   Миодраг Радовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима