Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu održan međunarodni forum Ruskog jezika

rssBookmark and Share

Niš 25.03.2011. Grad Niš

U Nišu održan međunarodni forum Ruskog jezika

U Gradskoj kući održan je Međunarodni forum ruskog jezika i književnosti, povodom 300 godina od rođenja poznatog ruskog pisca i naučnika Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, u organizaciji Agencije za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta" (IPCES) iz Moskve, u saradnji sa Odborom festivala „Život gradova".

Učesnici u forumu bili su učenici iz nekoliko gradova Rusije, koji su učestvovali na različitim takmičenjima iz ruskog jezika i književnosti u Rusiji.

- Grupa od tridesetak niških učenika i studenata, zajedno sa svojim ruskim vršnjacima, učestvovala je u takmičenju u znanju, na temu života i rada Lomonosova i na taj način sa njima je razmeniti iskustva u oblasti kulture i obrazovanja. Učesnici su bili podeljeni u timove koje su činili srpski i ruski učesnici u jednakim proporcijama, tako da su zajedno da odgovarali na pitanja, rekao je član Gradskog veća Miodrag Radović i dodao da se Grad Niš na ovaj način priključio proslavi ovog značajnog jubileja.

Cilj ovog projekta je da se kroz mlade generacije narodi Srbije i Rusije približe jedni drugima i da se svakome od učensnika da mogućnost da uđe u svet tradicije i kulture dve zemlje. Forum je održan u formi „Pitanja - odgovori za minut!", a po završetku foruma učesnicima su uručene nagrade i diplome.

U radu foruma učestvovala je i direktor Obrazovnog centra M. V. Lomonosova pri Međunarodnom humanitarnom fondu „Znanje", član Akademije pedagoških i društvenih nauka Ruske Federacije E. A. Sedleckaja.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Državne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država za međunarodnu društvenu saradnju - ROSSOTRUDNIČESTVO, Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, Grada Niša i Grada Novog Sada. Sponzori su ruska avio-kompanija AEROFLOT i Naftna kompanija LUKOIL.

Agencija za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta (IPCES), počev od 2008. godine, koja je u Rusiji zvanično proglašena „Godinom porodice", organizovala je u balkanskim zemljama Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori niz manifestacija, koje su posvećene porodici i omladini, kao i učvršćivanju prijateljskih veza među narodima ovih zemalja. Na ovaj način Agencija želi da predstavi značaj i visoku efikasnost manifestacija koje se organizuju na nivou "narodne diplomatije". Irina Gurnjickaja, generalni direktor IPCES-a, najavila je da će Grad Niš biti partner na svim budućim projektima koje će ova agencija sprovoditi u našoj zemlji.

 


#   Niš   Miodrag Radović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima