Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу отворена продавница плоча

rssBookmark and Share

18.05.2012. niscafe.com

После двадесет година поново је отворена продавница плоча. Интересовање за издања на винилу све је веће међу младима, јер, како кажу познаваоци, нема бољег носача звука од плоче.

У Нишу отворена продавница плоча

Млади се враћају плочама, а нешто старије Нишлије поново могу да изговоре добро познату реченицу: Дођи да слушамо плоче. Ко није сачувао своје старе плоче, сад може да их купи у радњи.

Поред половних плоча, изложене су и најновија издања на винилу, која су све чешћа у свету, а и код нас. Власници радње кажу да топлину звука коју доноси винил, компакт диск не може да пружи.

"Знам многе аудиофиле који мисле да је диск и даље ОК. Међутим, за мене је плоча носач са најприроднијим звуком", каже Момчило Цветковић, сувласник продавнице плоча. "Сматрам да не постоји бољи носач звука."

Један од најпознатијих нишких ди-џејева Дејан Гавриловић подсећа да је у свету продаја плоча порасла за скоро 40% и да се то одражава и код нас.

Разлог је, каже Гавра, што су се љубитељи музике заситили дигиталног звука:

"На 8 од 10 наступа које имам, људи ме зову да пуштам музику са плоча. До пре 2-3 године било другачије, али сада траже да пуштам одређену музику баш са плоча."

Певач групе Византија Милош Аранђеловић има више од хиљаду и по албума. Плоче сакупља више од двадесет година, а каже да је схватио да је колекционар када је исту плочу купио два пута. За разлику од дискова плоче, како каже, захтевају посвећеност музици:

"Клинци сад немају стрпљења да чују цео албум, јер диск траје по 70 и нешто минута. Пре је на плочи било 40 минута, 10 хитова и знаш на чему, а сада имаш 70 минута музике и један хит и то је тако на већини дискова."

Дигитална музика је током деведесетих година минулог века победила аналогну. Међутим, це-де плејери никада нису постали статусни симбол. Грамофон и нова плоча и данас су добар повод за дружење и уживање у музици.

Продавница се налази у улици Давидова број 9 (улица где је Feedback преко пута Irish Pub-а)


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима