Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu otvorena prodavnica ploča

rssBookmark and Share

18.05.2012. niscafe.com

Posle dvadeset godina ponovo je otvorena prodavnica ploča. Interesovanje za izdanja na vinilu sve je veće među mladima, jer, kako kažu poznavaoci, nema boljeg nosača zvuka od ploče.

U Nišu otvorena prodavnica ploča

Mladi se vraćaju pločama, a nešto starije Nišlije ponovo mogu da izgovore dobro poznatu rečenicu: Dođi da slušamo ploče. Ko nije sačuvao svoje stare ploče, sad može da ih kupi u radnji.

Pored polovnih ploča, izložene su i najnovija izdanja na vinilu, koja su sve češća u svetu, a i kod nas. Vlasnici radnje kažu da toplinu zvuka koju donosi vinil, kompakt disk ne može da pruži.

"Znam mnoge audiofile koji misle da je disk i dalje OK. Međutim, za mene je ploča nosač sa najprirodnijim zvukom", kaže Momčilo Cvetković, suvlasnik prodavnice ploča. "Smatram da ne postoji bolji nosač zvuka."

Jedan od najpoznatijih niških di-džejeva Dejan Gavrilović podseća da je u svetu prodaja ploča porasla za skoro 40% i da se to odražava i kod nas.

Razlog je, kaže Gavra, što su se ljubitelji muzike zasitili digitalnog zvuka:

"Na 8 od 10 nastupa koje imam, ljudi me zovu da puštam muziku sa ploča. Do pre 2-3 godine bilo drugačije, ali sada traže da puštam određenu muziku baš sa ploča."

Pevač grupe Vizantija Miloš Aranđelović ima više od hiljadu i po albuma. Ploče sakuplja više od dvadeset godina, a kaže da je shvatio da je kolekcionar kada je istu ploču kupio dva puta. Za razliku od diskova ploče, kako kaže, zahtevaju posvećenost muzici:

"Klinci sad nemaju strpljenja da čuju ceo album, jer disk traje po 70 i nešto minuta. Pre je na ploči bilo 40 minuta, 10 hitova i znaš na čemu, a sada imaš 70 minuta muzike i jedan hit i to je tako na većini diskova."

Digitalna muzika je tokom devedesetih godina minulog veka pobedila analognu. Međutim, ce-de plejeri nikada nisu postali statusni simbol. Gramofon i nova ploča i danas su dobar povod za druženje i uživanje u muzici.

Prodavnica se nalazi u ulici Davidova broj 9 (ulica gde je Feedback preko puta Irish Pub-a)

Komentara: 0


#
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima