Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Украсите ускршња јаја шара старом методом са Космета

rssBookmark and Share

Пирот 14.04.2014. Танјуг

У Музеју Понишавља у Пироту, у сусрет Ускрсу одржана је радионица на којој је презентована готово заборављена метода украшавања ускршњих јаја воском, која потиче са Космета и користила се вековима уназад

Украсите ускршња јаја шара старом методом са Космета

У Пироту је ову методу свим заинтересованим женама у Музеју Понишавља презентовала Пироћанка, која је иначе пореклом са Космета, али се удала у Пироту, Мирјана Витошевић, И која је сачувала ове древну методу украшавања јаја од нестанка.

Мирјана је ову методу "донела" у Пирот из Велике Хоче и Ораховца, одакле је са својом породицом избегла 2000. године и дошла у Пирот, а научила је од мајке и баке.

"Јаја се шарају шаралицом, која се утапа у восак и њоме шара јаје, које не треба да буде кувано. Шаралица се прави тако што се на дршци од дрвета стави парче лима, обнота памуком, утопи у восак који се касније топи на пламену свеће и њиме се шара по јајету. Када се заврши украшавање, а ја најчешће шаралицом на јајету цртам цветиће, натпис Христос Воскресе, или имена деце, онда се јаје потапа у врућу воду са бојом, кува, али не на прејакој ватри и онда се восак скида, и ту где је био восак остаје бело, а остатак јајета је у боји коју смо ставили у воду", каже Витошевићева.

Она ће ову методу пренети будућим поколењима своје породице у аманет јер њена два сина Јован и Милош такође уче како да украшавају ускршња јаја на овај јединствен начин. Својим радовима Мирјана је учествовала на бројним конкурсцима Музеја Понишавља за најлепше осликано ускршње јаје где је освајала награде.

Кустос Музеја Понишавља Тања Карановић казала је да је циљ ове урскршње радионице била да се врате традиционални начини украшавања јаја пред Ускрс.

"Жене додуше знају бојење ускршњих јаја луковином и другим природним бојама, али је ово нешто што је српска традиција и драго ми је што овако млада жена може да нас томе подучи. Овакав вид рада у Музеју је врло пожељан, тако да иако немамо довољно простора за овакве радионице, ми се трудимо да организујемо што више оваквих радионица. Током викенда смо методама украшавања ускршњих јаја учили и малишане из пиротских вртића", каже Карановићева.


#   Пирот   Косово и Метохија   Ускрс   јаја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима