Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вече оперских арија у НКЦ-у

rssBookmark and Share

Ниш 22.10.2018. Јужна Србија Инфо

Нишки културни центар приредиће вече опреских арија, које ће извести Драгане Молес и итлијанси баритон Luigi Cirillo. Среда, 24. октобар 2018. године, сала Нишког културног центра
са почетком у 20 сати.

Вече оперских арија у НКЦ-у

Драгана Молес  је завршила гимназију Светозар Марковић, затим средњу музичку школу у Нишу, уз студије електронике, које оставља да би студирала на музичкој Академији Софији. Након тога завршава специјализацију на глумачкој Академији, магистрира  и докторира са максималним оценама на тему вокалне педагогије.Тема њеног доктората је од изузетног значаја за све оперске певаче којима матерњи језик није италијански, а желе да буду конкурентни на интернационалном нивоу.

Ученица је великих светских оперских имена као што су Рајна Кабајванска и Гена Димитрова, али је за њену технику и познавање белканта ипак најзаслужнија Тhea Carcavallo, шеф катедре за оперско певање Конзерваторијума Santa Cecilia у Риму.

Лауреат је интернационалних конкурса Kaleidoss (Палермо) и Opera Rinata (Верцели, Милано). 

Дебитовала је у Травијати, коју и највише изводи у својој каријери. У репертоару има још десетак улога из опера  Риголето, Фигарова зенидба, Кармен, Фауст, Луција од Ламермура, Отело и др. Остатак репертоара чини велики број дела камерне и духовне музике. 

Бави се интензивно и педагошким радом, како солиста, тако и хорова. Одржала је двадесетак мастер класева као вокални тренер и учествовала у жиријима оперских такмичења широм Европе са великим светским именима као што су: Joan Sutherland (оперска легенда која је Паваротију отворила врата светских сцена) Lejla Cuberli (последњи сопран који је снимао са Хербертом Фон Карајаном),Thea Carcavallo, (шеф катедре за соло певање на Конзерваторијуму Santa Cecililia из Рима), Maria Conti Gallenti ( са Конзерваторијума Mozarteum из Салзбурга) и други.

Певала је на концертима, фестивалима и оперским представама у земљама Европе, Азије и Америке, највише у Италији.             

Од средине 2006. активно учествује у уздизању културног живота Ниша на интернационални ниво. Оснивач је невладине организације „Пријатељи музике“, која сарадјује са сличним организацијама, амбасадама, министарствима и културним центрима из Европе и државним институцијама из Србије и Италије. Један од основних циљева ове организације је да привуче младе култури и уметности.        

Последњих десет година Драгана Молес живи и ради у Риму.

 

Luigi Cirillo је студирао на Државном Конзерваторијуму у Салерну  у класи сопрана Розете Арена  и тенора  Карла Туанда. 

Касније се усавршавао код имена као што су: Ciro Visco, Ronaldo Panerai, Gianni Raimondi, Fiorenza Cossotto, Gabriella Tucci, Nazzareno Antinor и имао срећу и част да буде један од 6 ученика великог тенора Лучана Паваротија.

Победио је на меđународном такмичењу Марио Ланза (1999), у граду  Исерниа, и дебитовао као Алфио у опери Kавалериа Рустикана.  Исте године је певао на концерту презентације Европске Уније у Италији.

Захваљујући специфичности гласа покрива како драмске, тако и комичне улоге у репертоару за баритоне.

Чест је гост у представама већег броја италијанских оперских кућа, као што су: Teatro Municipale G. Verdi у Салерну, Teatro Regio у Парми, Teatro San Carlo у Напуљу, Fondazione Festival Pucciniano у Torre del Lago, Teatro Comunale Francesco Cilea у Калабрији, Teatro Politeama у Катанзару, Teatro Comunale у Латини,  Teatro Alfonso Rendano у Косензи, Teatro Ventidio Basso у граду Асколи Пичено, Teatro Comunale у Мантови.

Сарађивао је са диригентима као што су: Janos Acs, Nicola Luisotti, Zubin Mehta, Miguel Roa, Riccardo Frizza, Lorenzo Castriota Skanderbeg, Valery Gergiev, Evelino Pidò, Guillaime Tourniaire,  Tadeusz Serafin, Gabriele Ferro, Vito Lo Re, Carlo Palleschi, Giuseppe Acquaviva, Alberto Veronesi, Pier Giorgio Morandi, Valerio Galli, Aldo Sisillo,  Fabio Mastrangelo.

Сарађивао је и са режисерима: Riccardo Canessa, Francesco Esposito, Henning Brockhaus, Giulio Ciabatti, Mario Corradi, Maurizio Marchini, Eike Gramss, Daniele Abbado, Italo Nunziata, Jorge Lavelli, Mario De Carlo, Beppe De Tomasi, Kirsten Harms.

Улоге у којима се представио оперској публици су: Набуко (Набуко), Амонасро (Аида), Ђорђо Гермонт (Травиата), Риголето (Риголето), Иаго (Отело),   Гроф ди Луна ( Ил Троваторе), Бартоло (Севиљски берберин), Марчело и Шаунард (Боеми), Шарплес (Мадам Батерфлај), Ђани Шићи (истоимена опера), Пинг (Турандот), Скарпиа (Тоска), Ескамило (Кармен), Алфио (Кавалериа Рустикана), Тонио и Силвио (Паглиаци), Белкоре и Дулкамара (Љубавни напитак), Лорд Енрико Астксон (Лучија од Ламермура).

 

ПРОГРАМ

Giuseppe Verdi            Traviata

Libiamo ne' lieti calici

È strano

Madamigella Valery

Amami Alfredo

Di Provenza il mar, il suol

Addio del passato

È strano

Gaetano Donizetti L'elisir d'amore  / Љубавни напитак     

Udite, o rustici

Пауза

Francesco Cilea    Adriana Lecouvreur    

Io son umile ancella

W.A. Mozart  Le nozze di Figaro / Фигарова женидба

- Voi che sapete

- Non più andrai

 Gioacchino Rossini L' assedio di Corinto

Giusto ciel

  W.A. Mozart Don Giovanni      

      Deh vieni alla finestra

Là ci darem la mano

Драгана Молес - сопран ( Violetta, Adriana, Cherubino, Pamira, Zerlina)

Luigi Cirillo - баритон (Germont, Dulcamara, Figaro, Don Giovanni)

Бојан Младеновић - клавир

Тома Бибић - наратор (Alfredo, помоћник  Dulkamare, Adrianin колега, Don Basilio, непозната дама...)

Цена улазнице је 400 динара, за студенте и пензионере 250, уз индекс или пензиони чек.


#   Ниш   Драгана Молес   Светозар Марковић   Нишки културни центар   опера   Севиљски берберин   Бојан Младеновић   мастер клас
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима