Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veče operskih arija u NKC-u

rssBookmark and Share

Niš 22.10.2018. Južna Srbija Info

Niški kulturni centar prirediće veče opreskih arija, koje će izvesti Dragane Moles i itlijansi bariton Luigi Cirillo. Sreda, 24. oktobar 2018. godine, sala Niškog kulturnog centra
sa početkom u 20 sati.

Veče operskih arija u NKC-u

Dragana Moles  je završila gimnaziju Svetozar Marković, zatim srednju muzičku školu u Nišu, uz studije elektronike, koje ostavlja da bi studirala na muzičkoj Akademiji Sofiji. Nakon toga završava specijalizaciju na glumačkoj Akademiji, magistrira  i doktorira sa maksimalnim ocenama na temu vokalne pedagogije.Tema njenog doktorata je od izuzetnog značaja za sve operske pevače kojima maternji jezik nije italijanski, a žele da budu konkurentni na internacionalnom nivou.

Učenica je velikih svetskih operskih imena kao što su Rajna Kabajvanska i Gena Dimitrova, ali je za njenu tehniku i poznavanje belkanta ipak najzaslužnija Thea Carcavallo, šef katedre za opersko pevanje Konzervatorijuma Santa Cecilia u Rimu.

Laureat je internacionalnih konkursa Kaleidoss (Palermo) i Opera Rinata (Verceli, Milano). 

Debitovala je u Travijati, koju i najviše izvodi u svojoj karijeri. U repertoaru ima još desetak uloga iz opera  Rigoleto, Figarova zenidba, Karmen, Faust, Lucija od Lamermura, Otelo i dr. Ostatak repertoara čini veliki broj dela kamerne i duhovne muzike. 

Bavi se intenzivno i pedagoškim radom, kako solista, tako i horova. Održala je dvadesetak master klaseva kao vokalni trener i učestvovala u žirijima operskih takmičenja širom Evrope sa velikim svetskim imenima kao što su: Joan Sutherland (operska legenda koja je Pavarotiju otvorila vrata svetskih scena) Lejla Cuberli (poslednji sopran koji je snimao sa Herbertom Fon Karajanom),Thea Carcavallo, (šef katedre za solo pevanje na Konzervatorijumu Santa Cecililia iz Rima), Maria Conti Gallenti ( sa Konzervatorijuma Mozarteum iz Salzburga) i drugi.

Pevala je na koncertima, festivalima i operskim predstavama u zemljama Evrope, Azije i Amerike, najviše u Italiji.             

Od sredine 2006. aktivno učestvuje u uzdizanju kulturnog života Niša na internacionalni nivo. Osnivač je nevladine organizacije „Prijatelji muzike“, koja saradjuje sa sličnim organizacijama, ambasadama, ministarstvima i kulturnim centrima iz Evrope i državnim institucijama iz Srbije i Italije. Jedan od osnovnih ciljeva ove organizacije je da privuče mlade kulturi i umetnosti.        

Poslednjih deset godina Dragana Moles živi i radi u Rimu.

 

Luigi Cirillo je studirao na Državnom Konzervatorijumu u Salernu  u klasi soprana Rozete Arena  i tenora  Karla Tuanda. 

Kasnije se usavršavao kod imena kao što su: Ciro Visco, Ronaldo Panerai, Gianni Raimondi, Fiorenza Cossotto, Gabriella Tucci, Nazzareno Antinor i imao sreću i čast da bude jedan od 6 učenika velikog tenora Lučana Pavarotija.

Pobedio je na međunarodnom takmičenju Mario Lanza (1999), u gradu  Isernia, i debitovao kao Alfio u operi Kavaleria Rustikana.  Iste godine je pevao na koncertu prezentacije Evropske Unije u Italiji.

Zahvaljujući specifičnosti glasa pokriva kako dramske, tako i komične uloge u repertoaru za baritone.

Čest je gost u predstavama većeg broja italijanskih operskih kuća, kao što su: Teatro Municipale G. Verdi u Salernu, Teatro Regio u Parmi, Teatro San Carlo u Napulju, Fondazione Festival Pucciniano u Torre del Lago, Teatro Comunale Francesco Cilea u Kalabriji, Teatro Politeama u Katanzaru, Teatro Comunale u Latini,  Teatro Alfonso Rendano u Kosenzi, Teatro Ventidio Basso u gradu Askoli Pičeno, Teatro Comunale u Mantovi.

Sarađivao je sa dirigentima kao što su: Janos Acs, Nicola Luisotti, Zubin Mehta, Miguel Roa, Riccardo Frizza, Lorenzo Castriota Skanderbeg, Valery Gergiev, Evelino Pidò, Guillaime Tourniaire,  Tadeusz Serafin, Gabriele Ferro, Vito Lo Re, Carlo Palleschi, Giuseppe Acquaviva, Alberto Veronesi, Pier Giorgio Morandi, Valerio Galli, Aldo Sisillo,  Fabio Mastrangelo.

Sarađivao je i sa režiserima: Riccardo Canessa, Francesco Esposito, Henning Brockhaus, Giulio Ciabatti, Mario Corradi, Maurizio Marchini, Eike Gramss, Daniele Abbado, Italo Nunziata, Jorge Lavelli, Mario De Carlo, Beppe De Tomasi, Kirsten Harms.

Uloge u kojima se predstavio operskoj publici su: Nabuko (Nabuko), Amonasro (Aida), Đorđo Germont (Traviata), Rigoleto (Rigoleto), Iago (Otelo),   Grof di Luna ( Il Trovatore), Bartolo (Seviljski berberin), Marčelo i Šaunard (Boemi), Šarples (Madam Baterflaj), Đani Šići (istoimena opera), Ping (Turandot), Skarpia (Toska), Eskamilo (Karmen), Alfio (Kavaleria Rustikana), Tonio i Silvio (Pagliaci), Belkore i Dulkamara (Ljubavni napitak), Lord Enriko Astkson (Lučija od Lamermura).

 

PROGRAM

Giuseppe Verdi            Traviata

Libiamo ne' lieti calici

È strano

Madamigella Valery

Amami Alfredo

Di Provenza il mar, il suol

Addio del passato

È strano

Gaetano Donizetti L'elisir d'amore  / Ljubavni napitak     

Udite, o rustici

Pauza

Francesco Cilea    Adriana Lecouvreur    

Io son umile ancella

W.A. Mozart  Le nozze di Figaro / Figarova ženidba

- Voi che sapete

- Non più andrai

 Gioacchino Rossini L' assedio di Corinto

Giusto ciel

  W.A. Mozart Don Giovanni      

      Deh vieni alla finestra

Là ci darem la mano

Dragana Moles - sopran ( Violetta, Adriana, Cherubino, Pamira, Zerlina)

Luigi Cirillo - bariton (Germont, Dulcamara, Figaro, Don Giovanni)

Bojan Mladenović - klavir

Toma Bibić - narator (Alfredo, pomoćnik  Dulkamare, Adrianin kolega, Don Basilio, nepoznata dama...)

Cena ulaznice je 400 dinara, za studente i penzionere 250, uz indeks ili penzioni ček.


#   Niš   Dragana Moles   Svetozar Marković   Niški kulturni centar   opera   Seviljski berberin   Bojan Mladenović   master klas
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima