Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сећање: На данашњи дан пре 90 година родио се Живојин Миленковић - народни глумац

rssBookmark and Share

Ниш 26.01.2018.

Миленковић се родио у Нишу, пре 90 година. Глумачку каријеру почео је у Нишком народном позоришту, касније прелази у Београдско драмско позориште, где је глумио до пензионисања, а неко време је у Нишу био професор књижевности.

Сећање: На данашњи дан пре 90 година родио се Живојин Миленковић - народни глумац

Живојина Жику Миленковића памтимо по споредним улогама у култним екс-ју филмовима и серијама. Глумио је у преко 30 филмова, преко 300 телевизијских емисија (драме и серије) и око 150 позоришних представа.

Појављивао се у најразличитијим епизодама, али његово лице увек је изазивало лаки смешак публике - било да га је препознала као ујака Соћу у "Врућем ветру", министра у филму "Како сам систематски уништен од идиота", или инспектора у чијој канцеларији пада чувена опклада из филма "Како је пропао рокенрол", али га више знају као Гарца у "Срећним људима" и деда Трајка у серији "Породично благо".

Жика иза себе има више од 30 филмова, више од 300 ТВ емисија (драме и серије) и око 150 позоришних представа - био је део ансамбла Београдског драмског позоришта, а у неком моменту и управник.

Важио је за "народног" глумца старог кова, једноставног наступа и хумора блиског "широким народним масама". Можда су га баш зато и заобилазила признања, по правилу резервисана за оне који "померају границе".

Није имао проблем с тим - једном приликом је наводно изјавио како би волео да остане упамћен као глумац који у каријери није добио ниједну награду.

Жика Миленковић је рођен 1928. године у Нишу, где је 1947. године започео глумачку каријеру у Нишком народном позоришту. Касније му се враћао као глумац, редитељ и управник. И Жикин отац Александар бавио се мало глумом у КУД „Цар Константин”. Позоришну каријеру Жика Миленковић наставио је у БДП-у и остао му веран све до пензионисања. Миленковић је завршио Вишу педагошку школу и био наставник књижевности у Нишу. Али, љубав према глуми одредила му је другачији животни пут.

„У позоришту је другачије, време дуже траје. Прво се представа спрема, екипа се уиграва и онда се изађе пред публику. А то што сам завршио књижевност, тако је морало да буде. Тада није постојала Академија за позориште, а глумци су ангажовани из аматерских дружина. Студирајући књижевност, изучавао сам истовремено и глумачки занат, причао је Миленковић.

Миленковић је преминуо је 18. марта 2008. године. Имао је 80 година.


#   Ниш   позориште   глумци   филм   Академија   8. март   Живојин Миленковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима